С „Урок по родолюбие“ децата от подготвителна група „Многознайко - Слънце“ в ДГ „Славейче“ отбелязаха днешния празник - Ден на народните будители. Събитието се състоя в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград, в присъствието на Красимира Икова - директор на ДГ „Славейче“, Николета Иванова - началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” в Община Ботевград, учители и родители на участниците в проявата.


Възпитаниците на Веселка Николова и Маргарита Христова с много настроение, желание и ентусиазъм показаха своите знания, придобити през последните няколко месеца, за народните будители. Специално за тях и делата им бе подготвена вдъхновяваща музикално-поетичната програма. Всички участници в нея са от клуб „Родолюбие“, създаден по проект „Образование и заетост – за бъдещето на местната общност в Ботевград“, чиято дейност се финансира от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


В края на урока всяко дете получи подарък от музея – детска книжка.


Денят на народните будители се празнува за първи път в Пловдив през 1909 г. През 1922 г., по предложение на Стоян Омарчевски - министър на народното просвещение, Народното събрание обявява този ден за празник на всички заслужили българи.