В неделния ден децата от II „А“ група на ДГ "Славейче" станаха доброволци за зелено бъдеще. Главен инициатор на проявата е „Зеленият отбор на България“ - доброволческа формация от ентусиасти, които доказват, че с добри идеи, борбен дух и единство се постигат реални резултати в полза на природата и човечеството.


Акцията на малките природолюбители бе осъществена по проект „1 Милион засадени дървета от доброволци“, по който те кандидатстваха и бяха одобрени. С помощта на своите родители и госпожи - Христова, Василева и Алескандрова, малчуганите засадиха 4 фиданки летен дъб в градинката пред магазин „Биляна“. 


В акцията се включи и екологът на Община Ботевград - Ева Нишева. Тя припомни на присъстващите колко е полезно за природата и хората засаждането на дръвчета и отбеляза, че идеята това да стане в близост до детската градина е добра, защото малчуганите ще могат да се грижат за тях всекидневно.


Семената за фиданките са събрани и дарени от групата на Зеления отбор и представител на Горското стопанство в района на Нови Хан. Там са открити два дървесни екземпляра от над 120 г.. От тях са събрани жълъди, с които е направен разсадник в района на вековните дърветата. Този вид дъбове могат да достигнат възраст над 1700 години.