Фотоизложба “Дом на светлината“ е подредена в залата на Исторически музей Ботевград. Тя показва загадъчната и величествена красота на морските фарове в над 25 държави, сред които  България, Португалия, Испания, Румъния, Гърция, Ирландия, Турция и други. 


Авторът на изложбата – Бела Бенова, заснема   фаровете по време на своите велопътешествия в периода 2007 – 2019 година. Тя изминава около 13 000 километра с велосипед, придружена от приятели, като част от изживяванията по време на тези обиколки описва в първата си книга - “По пътя на пулсиращата светлина“, илюстрирана с над 250 черно-бели фотографии. В нея Бела дава отговор на въпроса: “Защото точно морските фарове?“. Причината да бъде запленена от тези съоръжения се крие в родния й град: “Варна. Последният етаж на блок с гледка към брега и морето. Там е част от отговора. Там съм родена. Там премина най-ранната, безметежната част на живота ми. Колко вечери, летни, разбира се, сме стояли с дядо ми, взирайки се в мигащия фар на носа отсреща. Оттогава Галата е дума вълшебна, чието прозвучаване призовава светлина и в най-сивия сезон.“. 


Фарът от детството на Бела вече не свети. Той е заменен с нов, пуснат в експлоатация през 2001 година.


При откриването на изложбата авторката сподели, че по-труден е достъпът до фаровете по българското Черноморие, тъй като те се намират на територията на военни обекти. Затова е необходимо разрешение от Министерството на отбраната. Изключение прави фарът на нос Шабла, който може да бъде разгледан отвътре в дните на отворените врати през август. Всъщност това е любимият фар на Бела Бенова. “Фарът си струва да се види, градежът е много стар. Една датировка му дава 250 години. Арки, ключови камъни, както се стори катедрала“, разказа тя. 


Център на самата изложба, и композиционен, и смислов, са българските фарове. Защото, както казва авторката, те са нашите и е добре да ги познаваме. “За мен е изключително важно, когато изложбата гостува в чужбина, да покажа нещо, което е от нашата Земя и с което можем да се гордеем“, допълни тя.


Фотоизложбата “Дом на светлината“ ще бъде на разположение на посетителите на музея в рамките на месец.