Посланикът на Турция Хасан Улусой посети днес Ботевград. По време на визитата си той бе придружаван от търговския представител на Турция в България, Осман Ак – собственик на фирма „Микроак“ в Ботевград, Христо Начев – управител на фирмата, и други официални лица.


Гостите бяха приети от кмета Иван Гавалюгов, който ги приветства и представи накратко общината пред тях, като наблегна на подходящите условия за развитие на инвестициите в нашия край. Той подчерта, че фирма „Микроак“, която е с 25-годишнa история, заема съществено място в икономиката на града. 


От своя страна посланикът на Турция сподели, че е предприел обиколка на турските фирми, които развиват дейност на територията на страната. Като част от нея е днешното му посещение във фирма „Микроак“. Той спомена за провелия се наскоро Българо-турски бизнес форум в София, на който с министъра на икономиката на България са обсъдили възможности за увеличаване на турските инвестиции в страната. „На този форум разисквахме, че нашите предприемачи не трябва да се стремят само да спечелят пари посредством своите предприятия, а трябва да се стремят да спечелят и уважението, и сърцата на населението в региона, в който са направили инвестиция. Много съм щастлив от факта, че г-н Осман Ак е постигнал това във Вашия град“, каза Хасан Улусой. 


Негово превъзходителство заяви, че с търговския съветник са тук по покана на Осман Ак. Посланикът посочи още, че основната цел на посещението им е да се уверят от първо лице за бизнес средата в Ботевград, като подчерта, че това е важно за тях.  


“Осман Ак е не само предприемач, той е и председател на Турско-българския икономически съвет. В периода, който предстои, няма да бъде изненада, ако и други турски предприемачи изберат Ботевград за осъществяване на техните инвестиции. Винаги повтарям, че в България има три сфери, които са изключително важни – икономиката, туризмът и културата. По този начин народите ни се разбират по-добре и комуникират по-добре помежду си. Тук могат да се развиват и туристически дейности, и дейности, свързани с културни прояви. Аз съм сигурен, че турските инвеститори ще дадат необходимата подкрепа. Отделно от това ние сме насреща, за да подкрепим подобни инициативи“, увери посланик Улусой. 


Кметът Гавалюгов благодари за хубавите думи. “Със сигурност имаме доста сфери, в които бихме могли да си сътрудничим. На предходната ни среща с г-н Осман Ак споменахме някои от възможностите. Надявам се през следващите четири години, по време на моя настоящ мандат, да реализираме поне една от тях, било то в сферата на спорта, на културата, на туризма“, допълни той.  Кметът също засвидетелства своята подкрепа към инвеститора и готовност да откликне на неговите нужди.


Собственикът на “Микроак“ и посланик Улусой пожелаха на Иван Гавалюгов успешен мандат. В знак на уважение домакинът и гостите се размениха подаръци. 


По-рано днес посланикът на Турция и придружаващите го лица посетиха фирма “Микроак“. Тя е с 25-годишна история в Ботевград. Фирмата произвежда електронни елементи, голяма част от които са предназначени за автомобилната индустрия. Миналата година фирмата закупи терен и има намерение да се разшири с нови производствени мощности. 


Хасан Улусой посети и детска градина “Звънче“. Повече от 20 години фирма “Микроак“ подпомага детското заведение. Посланикът поднесе подарък – музикална уредба. Децата и техните учители бяха подготвили специална музикална програма, с която поздравиха своите гости.