На посещение в ботевградската гимназия днес пристигнаха гости от Индия – директорът на държавното училище Ashok memorial public school – Faridabad, както и двама учители от същото школо. Те бяха посрещнати с хляб и шарена сол, цветя и с традиционно българско хоро. 


Faridabad се намира на 25 километра от индийската столица. В държавното училище там учат повече от 2 000 ученици, които преди това са посещавали детската градина, намираща се в същото учебно заведение.     


Поводът за визитата на гостите от Индия е да договорят условията за партньорство и обмен на ученици с ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров". 


Както съобщихме неотдавна, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се обърна с предложение към ботевградската гимназия да участва в проект за обмен с училище в Индия. Идеята е на път да бъде осъществена. Така ППМГ ще си партнира с второ училище в чужбина.


В продължение на няколко години ботевградската профилирана природо-математическа гимназия осъществява успешен обмен с държавното училище “Бартоломео Лоренци” в град Фумане, област Верона, Италия. Всяка година двете учебни заведения си разменят визити, които дават възможност на техните възпитаници да упражняват наученото по английски език, както и да обогатят своите знания за културата, бита, традициите и образователния процес на страната-домакин на срещата.