Предстоят огромни промени в социалното взаимодействие, роботиката и подобренията във възможностите на компютрите да „усещат” реалния свят, заяви Джъстин Ратнер, главен технически директор на Intel по време на форума Fall IDF 2008.

Според специалиста изследователските лаборатории на Intel вече гледат към интерфейси от тип "човек-машина" и изследват бъдещото участие на компютърните технологии в някои обещаващи промени, които ще дойдат доста по-скоро, отколкото се очаква.

Преносът на енергия без кабели
е една от тях. Представете си, да можете да влезете в летище, или стая с лаптопа си и вместо да изразходвате батерия, тя да се зарежда. На базата на принципи, предложени от физици от MIT, изследователи от Intel работят по Wireless Resonant Energy Link (WREL). Джъстин Ратнер демострира запалването на 60-ватова електрическа крушка без употреба на щепсел, или кабел, което е много повече от това, което е необходимо за типичен лаптоп.

WREL технологията разчита на "сдвоени резонатори" - принцип, подобен на начина, по който обучена певица може да строши стъкло с гласа си. При получаване на естествената честота на резонатора, енергията ефективно се абсорбира, точно както стъклото абсорбира акустичната енергия на своята естествена честота. С тази технология, активирана в лаптоп например, батериите могат да бъдат заредени, когато лаптопът застане на няколко метра от предавател резонатор. Остават много инженерни предизвикателства, но изследователите на компанията се надяват да намерят начин да прережат и последния кабел на мобилните устройства и "някой ден" да предоставят безжична енергия в Intel-базираните платформи.


Компютри, които променят формата си
Изследователите на Intel проучват също и как милиони от миниатюрни микро-роботи, наречени catoms, могат да изградят материя, която променя формата си. Ако се използва да замени кутията, дисплея, или клавиатурата на компютър, тази технология може да направи възможно устройството да променя физическата си форма,за да приляга на специфичния начин, по който го използвате. Например, мобилен компютър може да бъде миниатюрен, докато е в джоба ви, да си промени формата като слушалка, когато го използвате като мобилен телефон и да бъде огромен и плосък, когато използвате интернет, или гледате филм.

Джъстин Ратнер описва това като труден изследователски дневен ред, в който обаче вече има напредък. Той демонстрира за първи път резултатите от техника за производство на миниатюрни силициеви полусфери с употребата фото-литографския процес, който се използва днес за създаването на силициеви чипове. Тази възможност е една от основните структурни градивни елементи, необходими за създаването на функционални catoms, и ще улесни събирането на неободимите изчислителни и механични компоненти в една миниатюрна опаковка, с ширина по-малко от милиметър. Техниката е съвместима със съществуващото масово производство и позволява възможността за произвеждане на такива catoms в големи количества в бъдещето, твърдят от Intel.


"Чувствителни" роботи в кухнята
За да станат роботите "по-лични", те трябва да движат и да работят с обекти в претрупана и динамична човешка среда, да знаят за своето обкръжение, да се учат да се адаптират към нови усещания и към нови сценарии, каза още Ратнер.

Техническият директор демонстрира два работещи прототипа на персонални роботи, разработени в изследователските лаборатории на Intel. Едната от демонстрациите показа електрическо поле "pre-touch" вградено в ръката на робот. Това е нещо като начина, по който усещат рибите, така че да могат да „чувстват" обекти дори и преди да ги докоснат. Другата демонстрация беше на напълно автономен мобилен манипулационен робот, който може да разпознава лица и да превежда и изпълнява общи команди като „моля почисти тази бъркотия" като използва планиране на движението, манипулациите, възприятията и изкуствения интелект.