Малките промени в дневния ви режим могат да имат драматичен ефект върху вашето здраве. До този извод са стигнали експерти от университетите в Оксфорд и Ливърпул.

Ето какво препоръчват учените:

Понеделник сутрин е най-тежка. Промяната на режима на съня през почивните дни може да се отрази на мозъка и хормоните, които предизвикват главоболие. Оттам идва и твърдението, че първото ранно ставане след почивните дни е най-тежко.

Човек винаги трябва да се старае да се придържа към един график. Когато е изморен, би трябвало да поспи в следобедните часове, отколкото да се събужда в 12 на обяд.

Храната освен полезна трябва и да е цветна. Специалистите съветват, че трябва да се купуват продукти в разнообразни цветове, защото всеки цвят дава на организма различни хранителни вещества.

Добре е човек да стои прав, докато си мие зъбите - така той тренира мускули, които пазят гърба. „Опитайте се, докато четкате зъбите си с едната ръка, да стоите на противоположния крак и обратно", съветват още експертите. Според тях колкото повече пъти го направи човек, толкова по-добри резултати ще постигне.

Доскоро се смяташе, че носенето на високи обувки уврежда гръбнака и дори може да доведе дамите до депресия. Днес обаче учените препоръчват носенето на високи токчета.

„Много проблеми на хората с краката и гърба са свързани с навика им да носят обувки с плоска подметка. Токчетата отнемат от стреса на коленете и сухожилията, а джапанките натоварват гръбначния стълб", категорични са учените.