Общинската избирателна комисия реши да не отстранява от длъжност кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. "За" прекратяване правомощията на Иван Гавалюгов гласуваха 4-ма членове, а "против" бяха 9. Решението бе взето на заседанието, което се проведе тази сутрин.


 "За" прекратяване правомощията на кмета гласуваха: Ирена Андреева - председател на ОИК, Радина Микова - секретар, Полина Петкова - Иванова и адв. Виктор Велчев.


На заседанието на Общинската избирателна комисия не бяха допуснати медии и наблюдатели. Това решение бе взето със 7 гласа „против“ и 6 „за“ допускане на външни лица, съобщи Николай Николов – говорител на ОИК Ботевград, пред представители на местните медии, които трябваше да излязат от заседателната зала и да изчакат отвън решението на ОИК. 


Веднага, след като стана ясно решението на Комисията, кметът Гавалюгов излезе и благодари на хората, които бяха дошли на площад "Освобождение", за да го подкрепят. 


„Ние няма да се откажем от пътя, по който сме поели. Независимо какво ни струва това. Ще разберете много интересни неща следващите няколко дни. Много се радвам, че имах възможността да бъда поставен в тази ситуация, защото сега много национални медии ще обърнат внимание на Ботевград. Досега те бяха глухи и слепи за проблемите, за които ги сигнализирахме. Продължаваме напред. Благодаря за подкрепата!“ – каза пред събралите се граждани кметът на Ботевград. 


Да припомним, че съобщение за днешното заседание по един обществено значим казус, какъвто е отстраняването на кмета на Ботевград, бе публикувано на интернет страницата на ОИК, но без да бъде упоменат дневният ред.


Писмото за отстраняването на Иван Гавалюгов от длъжността кмет, е подписано от Антон Славчев – временно изпълняващ длъжността председател на КПКОНПИ. 


По-късно днес на страницата на ОИК ще бъде публикуван протокол от заседанието.