Има съмнения за фалшив подпис под жалбата на ДИБО, депозирана пред Административен съд – София област срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което отказва да отстрани Иван Гавалюгов като кмет на Ботевград. По време на съдебното заседание адв. Христо Якимов – член на ОИК, е оспорил истинността на подписа на Мрагарита Кирова - председател на местната партия Движение инициатива за Ботевградска община. Според него жалбата от ДИБО „не е подписана от лицето, което се твърди, че е неин автор“, става ясно от протокола, който вече е достъпен на страницата на правораздавателния орган в интернет. 


Адв. Якимов е подал сигнал в Прокуратурата, в който е обосновал подробно своите съмнения.


Междувременно публикация по темата излезе в сайта frognews.bg. От нея става ясно, че адв. Атанас Черногорски, който представлява заинтересованата страна по делото – кмета Иван Гавалюгов, е сигнализирал главния прокурор Иван Гешев, че „жалбите пред съда, свързани с отстраняването на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, са с фалшив подпис. 


„Доказано е още, че въпросните жалби са пуснати през куриерска фирма с разлика от три минути, като в това време Кирова и Георгиев са се намирали на съвсем друго място. Адвокат Атанас Черногорски е категоричен, че подписите под документа са фалшиви, а жалбите са подадени от член на ОИК, който освен че е длъжностно лице, участва във взимането на решение за съдбата на кмета. А това само по себе си е недопустимо. От главния прокурор е поискано да се разследва кой и как е извършил престъпление, фалшифицирайки подписи на документи, станали повод за стартиране на съдебно производство. Любопитното е, че съдът е отказал да се вземат предвид тези факти по време на заседанието. Очаква се всеки момент той да се произнесе по казуса“, пише frognews.bg.


В протокола от заседанието се посочва, че оригиналните разписки от СПИДИ са представени пред съда от адв. Виктор Велчев, също член на Общинската избирателна комисия, заявявайки: „Аз лично считам, че жалбите освен допустими са и основателни по всички изложени съображения, а във връзка с направеното възражение, защото също възникна съмнение досежно момента на депозиране на жалбите, си направихме също труда и се снабдихме с оригинали от „Спиди“. Представям разписките в оригинал.“. 


За повече яснота по случая потърсихме Маргарита Кирова – председател на ДИБО, но тя не отговори на обаждането ни.


Друг смущаващ момент, виден от протокола, е, че адв. Виктор Вечлев, който е член на Общинската избирателна комисия, застава на страната на жалбоподателите, атакуващи решението й от 27 декември 2019 г. Пред съда той заявява, че бил помолен от председателя на комисията да присъства на заседанието, „за да изясни всички гледни точки“, тъй като имало „доста сериозни противоречия във връзка с основателността“.  


За да коментира позицията на адв. Виктор Велчев пред съда, се обърнахме към Ирена Андреева – председател на ОИК Ботевград. Тя обясни, че дни преди датата на заседанието е разговаряла с адв. Христо Якимов, че именно той ще представлява Общинската избирателна комисия пред съда, както и че с него ще бъде юриста Николай Николов – също член на комисията.


Ирена Андреева отказа да обясни каква е ролята на Виктор Велчев пред съда. „Не мога да коментирам думите на колегите пред съда, нито самия протокол. Ситуацията е изключително напрегната и се очаква решението на АССО“, посочи тя и добави, че има решение на ОИК Ботевград, според което всеки неин член – правоспособен юрист, може самостоятелно да осъществява процесуално представителство по дела, по които страна е комисията.