Организирана престъпна група е действала на територията на община Ботевград в продължение на поне три години, като е присвоявала средствата, плащани от гражданите за ВиК услуги, и от държавния бюджет. Това заяви пред Би Ти Ви бизнесменът Валентин Златев, чийто баща управлява ВЕЦ "Бебреш". Вецът е сочен от кмета Иван Гагалюгов като една от причините язовир "Бебреш", от който градът се снабдява с питейна вода, да е източен.

Прокуратурата проверява твърденията на кмета, цитирани в медиите, а държавното "Напоителни системи", което управлява язовира, не откри нарушения в работата на електроцентралата. Интервюто на Златев, който избягва да се появява в медиите, се състоя ден след съобщението на прокуратурата, че е наредила на ДАНС да провери как работи вецът на Златев.

Златев твърди, че разполага с документи, според които местното ВиК отчита 2.5 млн. куб. м вода, а събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода и това става със знанието на кмета. "Излиза, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода по сметки, а това не е така. Действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м вода, а плаща на държавата за 2 млн. и останалите пари са присвоени за лично облагодетелстване. Минимум от 2016 г съществува тази схема. Вече са образувани 2 наказателни дела, които са установили изтичане на пари в брой и през фиктивни договори за резервни части и неправомерни средства за лично облагодетелстване", каза Златев.

Бизнесменът каза, че язовир "Бебреш" е строен в края на 80-те години като водоем за промишлено водоснабдяване и за поливане, а не за питейни води. В годините 28 от лицензираните водоизточници, захранвали в миналото Ботевград, са спрени и вода се подава само от язовира - непречистена, заяви той. По думите му смеските, с които се почиства магистрала "Хемус", се оттичат към язовира и оттам - в чешмите на хората.

"Кой кога е решил да разруши 28 източника за водохващания, това е големият въпрос. Няма отговор защо е спряна работата на лицензираните водохващания и кой е разрешил язовир "Бебреш" да стане единствен източник", попита риторично Златев.

"Басейновата дирекция сезира районната прокуратура нееднократно, като казва, че водата от язовира се подава към населението без да се пречиства, последният сигнал е от 27 юни 2019 г. и това е престъпление по Наказателния кодекс", добави той.

Златев представи констативни протоколи, според които тръбата, изградена да снабдява града при аварийни нужди, никога не е работила, а към тръбата за поливане през 2016 г. са установени 8 нелегални байпаса, които през 2019 г. вече са станали 18.

Той отрече твърденията на кмета, че вецът има принос към намаляването на нивото на водата. "Вецът не е работил. За 14 дни е пуснат за профилактика на база на всички документи", каза Златев и добави, че електроцентралата е похарчила 800 хил. куб. м вода - незначително количество спрямо 15 млн. куб. м обем на язовира. "Абсурдно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни, твърдя, че няма нарушение и че това не може да бъде причина за намалялото количество вода," добави той.

Златев нарече кмета Гавалюгов олигарх, защото в качеството си на кмет е подписвал заповеди в полза на собствените си дружества и медии. Според него кметът "истерично опитва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на "Бебреш".

Бележка: Заглавието на сатитята е на Медиапул