Предлагаме ви изказването на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов на днешната пресконференция в Арена Ботевград. Тя бе организирана по повод неприятните инциденти в зала Универсиада по време на съботния мач между Балкан и Левски Лукойл, предизвикани от част от публиката на домакините.


 


 


Надявам се това да е последната пресконференция по такъв повод. Тя бе организирана по моя молба и бе провокирана от неприятните събития в зала Универсиада по време на дербито в събота между Балкан и Левски.  Тези дербита между водещи отбори, които би трябвало да бъдат празник на баскетбола. За съжаление нищо не се промени от месец май миналата година от втория плейофен мач между същите два отбора - получиха се същите инциденти. Въпреки декларираните намерения и желания, които ги слушам и в последните два дни от същите лица. Отново ще се събираме, отново ще решаваме, отново ще мислим. Мисля, че е крайно време нещата да се кажат в прав текст, с конкретни имена и с конкретни причини. Тези имена и тези причини, водещи до тези инциденти основно в зала Универсиада, и на мачове на Левски Лукойл, не са тайна за никого. Но за съжаление някак си истината се спестява. И по тази причина според мен проблемите ще продължават и мерки за предотвратяване на тези вредни за баскетбола и за целия спорт действия не се предприемат.


Би ми се искало да говоря за атмосферата в баскетболните зали у нас като подобряваща се в глобален план, с един основен проблем. Който е лесно отстраним и решим, стига хората, заемащи съответните отговорни постове,  просто си свършат работата. Има много добри отношения между публиката на всички баскетболни отбори в НБЛ. Атмосферата между привържениците на отборите, които се срещат помежду си - в Ботевград, Ямбол, Самоков, Плевен и Варна, е много добра. Може да се каже, че почти няма нужда от охрана.


Проблемът е с част от публиката на новосформирания отбор Левски Лукойл. Казвам част, защото съм далеч от мисълта да идентифицирам и да слагам под един знаменател всички привърженици от София, симпатизиращи на Левски. Има проблем с десет, петнайсет, двайсет човека.  По-скоро, проблемът е в хората, които ги водят в залата. Това са платени фенове - всички добре го знаем, лично на мен са ми споделяли хора, на които им е било плащано да идват на тези мачове.


Само Левски Лукойл има платени фенове. Каква е задачата на тези платени фенове, не знаем, можем само да предполагаме. Няма нищо лошо в това, че са платени, стига да подкрепят отбора, за който са викнати да подкрепят.


Проблемът е, когато те са оставени в залата без никакъв контрол. А те видимо имат доста ниска култура, поведение на безнаказаност, поведение, което меко казано е недопустимо и дори е опасно за околните. И хората, които ги довеждат в залите, трябва ясно да осъзнават, че създават една потенциална опасност. Чист късмет е, че до момента няма пострадал човек или хора.


А хората, които ги довеждат и им плащат, е ръководството на Левски Лукойл. Знаем поговорката, че който плаща, той поръчва музиката. И ще задам въпрос именно към тези, които плащат. Ясно е от името на отбора, че  спонсор и основен източник на финансовите средства, които обезпечават съществуването на БК Левски 2014 Лукойл, е компанията Лукойл България.


Тази компания си има свой представител в България, който се казва Валентин Златев. И аз задавам въпроса именно към г-н Валентин Златев: той ли поръчва тази музика или просто оркестърът свири фалшиво? Значи нещо трябва да се промени. Трябва той лично да поеме отговорността за това, което се случва около клуба, на който той е основен спонсор, по-точно представляваната от него компания Лукойл България, защото все пак Валентин Златев не е едноличен собственик на Лукойл България. Но все пак той е лицето, което представлява тази компания в България.


Миналата година на плейофите, когато стана този неприятен инцидент в Универсиада, чух негови изказвания, че той ще се запознае с проблема и че такива действия от привърженици на отбора, който компанията Лукойл България финансира, повече няма да бъдат допуснати. Оказа се, обаче, че никакви мерки не са предприети и това се превръща в един неприятен рецидив.


Лично г-н Валентин Златев присъстваше в ложата на зала Универсиада и беше пряк свидетел на всичко, което се случи на съботния мач.


Тодор Стойков също присъстваше в залата. Честно казано, неговата официална длъжност не я знам, но той е от ръководството на Левски Лукойл и също считам, че има пряка отговорност. Аз не видях никаква реакция от двамата. Макар че лично се обърнах към г-н Тодор Стойков с призив да вземе някакви мерки, някакво отношение към случващото се в залата по време на мача между Левски Лукойл и Балкан и към случващото се по трибуните.


А какво се случи? Необезпокоявана част от агитката на Левски Лукойл, която беше доведена в залата, достигна до сектора от трибуните, където бяха привържениците на Балкан. И започнаха заплахи за саморазправа, обиди...


Което пък бе предшествано от хвърляне на бутилки с различни течности, включително и с урина, което е неоспорим факт. Впрочем бяха хвърлени няколко такива шишета, едно от които удари оператор на БНТ, който отказа да продължи да изпълнява служебните си задължения, напълно разбираемо. Едно такова шише закачи и моя син, който присъстваше на мача, аз бях в непосредствена близост. Едно такова шише е преминало на сантиметри от главата на едно бебе на пет месеца - дете на състезателя на Балкан Брендън Браун. И жена му веднага излезе от залата заедно с лицата, които я придружаваха.


 


Не е толкова важно да описваме какво се е случило. То не е за първи път и за съжаление, ако не се вземат крути и незабавни мерки, няма да е за последен път. И пак ще спомена пряко отговорните лица, които могат да вземат отношение това да не се допуска повече. Това са хората, които финансират присъствието специално на тези фенове. Защото много добре знаете, че има много други привърженици на Левски, които не се идентифицират, не се припознават и дори се срамуват да бъдат поставяни под общ знаменател с тези фенове. А някои от тях по тази причина дори не посещават баскетболни мачове. Защото целта на такива мачове е публиката да се наслаждава на играта, а не да се страхува за здравето си.


Чувам някакви абсурдни идеи да се забрани присъствието на агитки на гостуващите отбори. Това предложение, дори и предложено като крайна мярка, е напълно неоснователно и абсурдно. Защото, както споменах, проблеми между останалите агитки няма, има такива само с тази част от агитката на Левски Лукойл. Ние искаме да вкараме хората в залите, а се прокрадва идея, и то вече няколко пъти, дали не е по-добре да стане като в Гърция - да няма агитка на гостуващия отбор. Само защото не можем да се справим с 10, 20 или 20 престъпници. Има достатъчно ресурс да се справи самият клуб домакин, при желание от негова страна. Има достатъчно ресурс и откъм МВР - според мен вече трябва да има тясно взаимодействие между федерация, клубове и МВР. И когато се организират спортни събития, да има абсолютна гаранция, че няма възможност да се стигне до такива конфликтни ситуации.


 


Считам, че президентът на баскетболната федерация Георги Глушков - един голям и уважаван от мен мъж, не му отива да се крие зад полата на Лили Борисова. И да казва: ами ние не администрираме първенството на НБЛ, то си е отделна единица и си има отделно ръководство. Това не е позицията, която трябва да заеме който и да е президент на БФБ. Федерацията трябва да се намеси по начин, по който - ако дава правата на НБЛ да администрира първенството, да бъде обезпечена сигурността на всички зрители. Така че Георги Глушков като президент на БФБ трябва да излече с конкретни ангажименти - лично той, а не да се крие зад колективни органи на управление.


Ако една федерация не успее да организира или да делегира права на способна да администрира първенство организация, мисля, че тогава в своята роля трябва да влезе и Министерството на младежта и спорта. Защото всички спортни федерации получават средства чрез това министерство, и в такъв случай трябва да санкционира съответната федерация или да отнеме нейния лиценз. Тук визирам, че търся съдействие, мнение и конкретна намеса от министър Кралев. Той също трябва да вземе отношение по това какво се случва по трибуните на баскетболните мачове, и специално с участието на Левски Лукойл.


Считам също, че министърът на вътрешните работи - според правомощията, които законът му дава - не трябва да разрешава провеждането на спортно мероприятие - и в конкретния случай на баскетболна среща - ако не е гарантирана сигурността на хората, които ще присъстват на баскетболното събитие.


 


Да, разбирам, че домакините имат задължението да организират самото събитие, те имат и задължението да обезпечат сигурността на присъстващите в залата. Но когато се вижда, че една организация системно няма възможност да се справи, или няма желание да се справи, тя трябва да бъде санкционирана по много по-жесток начин, отколкото някакви пет хиляди или десет хиляди лева. Защото животът и здравето на хората струва много повече. А моралните щети и травми, които се нанасят върху психиката най-вече на най-младите - децата, са трудно поправими.


Някои от тях, включително и моите деца казаха, че това ще бъде последният мач, на който ще присъстват в зала Универсиада. Впоследствие обаче поговорихме и ще бъдем на следващия мач, това вероятно са направили и други родители. И ще бъде като отговор на явно намеренията на някои хора да изгонят публиката от залата. Или поне ботевградската публика. Или поне нормалната публика, която е отишла да се забавлява и да изпита положителни емоции от тази прекрасна игра.


Защото не знам каква е целта на платените фенове. Всъщност, знам, знаят я всички. Но те няма да я постигнат. Това обаче не може да стане само с празник приказки. Не може държавата, федерацията или клубовете да не могат да се справят с 20 или 50 души.


 


Категорично на утрешния мач за ФИБА Къп такива индивиди няма да бъдат допуснати. Не казвам публика на гостуващия отбол, а подобни индивиди - хора в нетрезво състояние, с агресивно поведение, които не са си закупили билет. Вече съм разпоредил билетите за тях да се продават като на всички останали - на касите. По този начин, по който се случиха събитията в зала Универсиада, в Арена Ботевград няма да се случат.


 


И като заключение. Валентин Златев да даде ясен отговор подкрепя ли тези действия на привържениците на отбора, който финансира представляваната от него компания. И ако не ги подкрепя, да каже ясно и категорично какви мерки ще предприеме това повече да не се случва на домакински мач на неговия отбор. Тодор Стойков няма какво да го питам. Той е един служител, каквото му наредят, това прави. Но Валентин Златев, който е от Ботевград и който неведнъж в интервю е заявявал, че Ботевград и Балкан като отбор са ме изключително симпатични, да го покаже на практика с действия, които да обезпечат сигурността, здравето и комфорта на публиката - не само на Балкан Ботевград, но и на всички присъстващи на домакинските мачове на отбора, който неговата компания финансира в момента.


Красен Кралев - ще вземе ли някакво отношение към бездействието на БФБ и към възможността да осигури нормални условия  на провеждане на дербита, в частност с участието на Левски Лукойл?


И Георги Глушков - каква е личната му позиция и конретните действия и мерки, които ще предприеме, за да не се допускат подобни ексцесии и напрежение, уронващи престижа на една изключително интелигентна игра и отблъскваща най-интелигентната част от публиката, и най-вече младите хора.


 На пресконференцията споделиха своите мнения и председателят на БК Балкан Михаил Михайлов, старши треньорът на Балкан Небойша Видич и председателят на фенклуба Видин Велчев. Техните изказвания също ще поместим отделно.