Община Ботевград е получила съгласие да организира процедура за избор на изпълнител на обществения превоз на пътници. 


В администрация обсъждат два варианта. Единият от тях е процедурата да бъде обособена като една - за всички автобусни линии, както досега, а другата - те да бъдат разделени в няколко обособени позиции, като по този начин възможност да участват в конкурса ще имат и фирми с по-малки възможности, обясни кметът Иван Гавалюгов.


През юли миналата година изтече договорът на Община Ботевград с ЕТ „Новко Новков” за извършване на обществен превоз на пътници по утвърдените транспортни схеми. В началото на 2019-та местният парламент подкрепи предложението на общинското ръководство възлагането на превозите да се извърши чрез процедура по Закона за обществените поръчки. Такава обаче не бе проведена. Причината – настояването на Община Правец за промени по отношение на възложителите на линиите между Ботевград и Правец. 


Ръководство на Община Ботевград счете, че е справедливо и разумно да се запази сегашната схема на възлагане, т.е. приоритетно възлагане от страна на нашата Община. От Правец възразиха с писмо до областния управител, с което поискаха той да съдейства за решаване на казуса. Със своя заповед Илиан Тодоров удължи срока за превоз със сегашния превозвач. 


Между двете общини съществува споразумение от 2001 год. за начина на възлагане на обществения превоз. Според този документ, около 60 процента от линиите се възлагат от Община Ботевград, тъй като нейната територия и нейния пътникопоток са по-големи от тези на съседната й община. 


Подробности по темата - от видеото към текста!