Кампанията на Община Ботевград за безплатни прегледи на възрастни хора при специалист, за добро или лошо, влезе в полезрението на общински съветник от ГЕРБ. При това лекар. Става дума за д-р Георги Канзов. По време на вчерашното заседание на ОбС, когато на дневен ред бе отчетът за изпълнение на Програмата за управление на Община Ботевград, той постави въпроси, свързани именно с кампанията, насочена към опазване на здравето на възрастното население в нашата община: „Това ли е дейността по тема „Здравеопзване“?, „Какви са резултатите от дейността?“, „Каква е целта на тези дейности?“, гласяха част от отправените питания.  


Кметът реагира с учудване на третия въпрос. „Каква е целта на профилактиката?! Докторе, Вие сериозно ли задавате този въпрос?!“, попита Иван Гавалюгов.


От страна на д-р Канзов последва следното обяснение: „Не знам дали знаете, но тя, профилактиката, така или иначе, се изпълнява в основния пакет, който се прилага на пациентите. И обикновено се прави профилактика там, където се очакват нови заболявания. Не знам дали знаете, че хората над 65 години имат по четири-пет заболявания.“.


В отговор кметът разясни, че кампанията за прегледи при специалист се възприема добре от възрастните хора. Тя им предоставя тази услуга – допълнителен преглед, който по принцип е платен, при специалист, избран от тях. 


Иван Гавалюгов директно попита съветника от ГЕРБ какво има против тази дейност, като добави, че тя се изпълнява от специалисти в МБАЛ Ботевград и ефектът от нея е положителен.


„А знаете ли, че тази дейност е незаконна?“, отвърна д-р Канзов.  


Кметът Иван Гавалюгов опонира така: „Като смятате, че е незаконна, подайте сигнал.“.


Кампанията на Община Ботевград за безплатни прегледи на местни граждани, навършили пенсионна възраст, при специалист, няма нищо общо с профилактичните прегледи, които се извършват от личните лекари. Целта на социалната инициатива е хората в рискова възраст да имат възможност за допълнителен безплатен преглед при съответния специалист, което им спестява време и средства, ако нямат направление от личния лекар. Другият положителен ефект от тази допълнителна грижа за здравето е, че ако съществуват съмнения за някакво заболяване, то може да бъде установено в началото и да се предприемат своевременни мерки.   


През миналата година кампанията се проведе за трети пореден път. Тя обхвана 180 възрастни хора, които предварително заявиха при какъв специалист желаят да се прегледат. Средствата, които общината отпусна за извършване на прегледите, възлизаха общо на 1 800 лева – по 10 лева на човек. 


Тази година в бюджета на общината са предвидени 5 000 лева за извършване на безплатни медицински прегледи на местни жители, навършили пенсионна възраст.