„При такава ситуация няма място за страх!“ Това са думи на Десислава Димитрова, изречени по повод гасенето на пожара в Драгоманското блато, където се включват девет доброволци от доброволно формирование „Драгоман“.


Десислава Димитрова отговаря за доброволното формирование за защита на населението при бедствия и аварии в общинската администрация на Драгоман.


Тя е един от  първите доброволци, които се включват в гасенето на пожара. Споделя, че трудно е било да се гледат опустошителните пламъци, обхванали защитената местност. Девет доброволци от ДФ „Драгоман“ заедно с пожарникарите гасят пожара в защитената местност. Борбата с огъня продължава от 7 вечерта до 4 сутринта. Пожарът  е овладян, но домът на много животински и растителни видове е изпепелен. Деветимата доброволци остават до последно в местността. 


"Достатъчна е искрената благодарност на един човек, на когото си помогнал - това ме мотивира и ми носи удовлетворение от работата", споделя тя за личната си мотивация буквално да се хвърли в огъня, за да помага“, заявява Димитрова. 


Казват, че човек проявявал истинската си  същност в решителни моменти. Вероятно е така, но от ДФ „Драгоман“ всеки един ден, посветен на доброволчеството е решителен момент, защото във всеки един ден, във всяка една ситуация те показват най-важното и най-ценното – човещината. 


Доброто в тях те предават чрез десетките инициативи – лекции по пожарна безопасност пред най-малките – децата от детска градина „Радост“, съпроводени с образователни постановки за деца; демонстрации по гасене на пожар. Основен акцент в работата на доброволците е образователната и превантивната работа по пожарна безопасност с подрастващото поколение, защото доброто в тях трябва да бъде предадено. Затова и в община Драгоман бе сформиран младежки противопожарен отбор " Млад огнеборец" в състав от 12 деца на възраст от 12 до 16 години. Доброволците участват и в обученията на БЧК по долекарска помощ. 


Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров отличава ДФ „Драгоман“ в инициативата „Доброто в нас“, която разказва и показва добрите примери.