Нови случаи на заразени с коронавирус и нови мерки в България
Забраняват се междуградските пътувания в България


М инистър-председателят Бойко Борисов свика заседание на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Срещата се проведе в Министерски съвет, в нея участваха и министри от правителството. След края ѝ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи новите мерки, които ще бъдат предприети, за ограничаване на заразата.


Считано от 00 ч. тази вечер, или от 21 март 2020 г. се въвеждат следните мерки:
Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни площадки на открито и закрито и др.
Забранява се на лицата до 60 г. да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч.
Органите на МВР ще организират КПП на областните центрове и ще проверяват каква е целта на пътуването.
През КПП-тата ще се пропускат пътуващи само по неотложни причини: трудово естество, здравословни причини, завръщане у дома. Тези неотложни причини се удостоверяват със служебна бележка от работодател, медицинска бележка/документ, лична карта, с която да удостоверят постоянен адрес.


Преди да бъдат оповестени новите мерки, директорът на Националния кризисен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи за


нови случаи на заразени.


За днешния ден има 17 положителни проби, 4 от които са в град Добрич, те са на контактни лица и така вече в 10 областни центъра у нас има случаи на коронавирус. Останалите положителни проби са от София.


Общо в България случаите са 127, от които 3 починали.


Добрата новина е, че във ВМА има пациентка с две отрицателни проби, която утре ще бъде изписана от болничното заведение.


"От хоспитализираните пациенти най-тежко към критично е състоянието на болен, който е интубиран в "Пирогов". Потвърдена е и положителната проба на пациента-беглец от "Пирогов", информира още генерал Мутафчийски.


Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК


Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.


Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!


НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП


ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО
Източник: ЕПА/БГНЕС