Право да извършват дейност „Кетъринг“ – доставка на храна до адрес, на територията на община Ботевград имат право само три фирми: „Никсметал груп“, ресторант „Нептун“ и „Деси 92“ – Врачеш. Това съобщиха за botevgrad.com представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).


Както вече сме информирали, на 13 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, във връзка с препоръките на Националния оперативен щаб, с която се въведоха редица противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г., сред които и ограничаващи дейността на обектите за обществено хранене: На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.


За да може едно заведение за обществено хранене да приготвя храна за вкъщи, в регистрацията на търговския обект трябва да фигурира и дейност „Кетъринг“. Още нещо важно - за да може приготвената храна да достигне до адреса на клиента, тя трябва да бъде превозена с лицензиран за тази цел автомобил, поясниха от БАБХ. Въпреки десетките обяви в социалните мрежи за доставка на храна до адрес, от Агенцията по храните уверяват, че проверките за нарушения продължават.  Те се извършват съвместно с РЗИ и Районно управление – Ботевград.