Към днешна дата броят на лицата, поставени под карантина в община Ботевград, е 122. За около 20 тя e изтекла през първите два дни на седмицата. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския кризисен щаб днес.  


В хода на обсъждането бе установено, че има известно разминаване между информацията за броя на карантинираните, с която разполагат Община Ботевград и Районното управление „Полиция“. Според секретарят на Общината Стефка Граматикова, вероятната причина е, че хората, пристигащи от чужбина, предварително уведомяват личните си лекари, докато официалната информация от граничните пунктове се забавя.   


Разискван бе въпросът с международните шофьори. Те са в друг режим и имат позволение да извършват превози.  РЗИ са направили специални предписания, според които собственикът на превозваческата фирма трябва да осигури превоз  на шофьора, прибиращ се от чужбина, до адреса на пребиваване. Той не е длъжен да изкара 14-дневна карантина, този срок може да бъде по-кратък, ако трябва  да поеме отново на път. 


Общината е установила добронамерени отношения с управителите на транспортните фирми с цел съдействие в условията на извънредното положение. Те редовно подават информация за местопребиваването на шофьорите, датата на пристигането им и датата на отпътуването им. Това съобщи още Стефка Граматикова.


Във връзка с постъпилите запитвания от собственици на баничарници и сладкарници , които имат възможност да пакетират продукцията си, Община Ботевград е направила официално запитване до РЗИ дали тези обекти могат да работят при спазване на разпоредените противоепидемични мерки. Отговорът от държавния контролен орган стъпва изцяло върху заповедта на министъра на здравеопазването, което означава, че не може.  Представителите на областните структури на РЗИ, БАБХ, и началникът на Районното управление, присъстващи на заседанието на Общинския кризисен щаб, бяха категорични, че трябва да се следва заповедта на министър Ананиев.  


Кметът Иван Гавалюгов се поинтересува дали на местна почва полицията използва мегафон за предупреждаване на хората да не се струпват на едно място и да не седят безцелно навън. Красимир Кирилов отговори утвърдително. 


Два екипа на жандармерията са на територията на общината. Те следят за спазване на противоепидемичните мерки, наложени със заповед на министъра на здравеопазването. Приоритет в контрола са ромската махала в Ботевград, Новачене, Литаково, Врачеш. 


Според шефа на полицията жителите на община Ботевград са съвестни и спазват разпоредбите за превенция срещу заразата COVID-19. Красимир Кирилов бе категоричен, че няма проблем с хората от ромската общност. По негови думи, ботевградската ромска махала е третата по големина в Софийска област, след Ихтиман и Самоков, но за разлика от тези населени места, тук населението спазва забраната за струпване на хора. 


Има сигнали за деца, които играят на детските площадки в кв. „Саранск“, но това са единични случаи.  При отправяне на предупреждение, родителите  не оспорват и не правят проблеми, а прибират децата си, обясни Красимир Кирилов.  


От РЗИ съобщиха, че в големите заводи се спазват предпазните мерки, но все още стои проблемът със струпването на хора пред сградите при редуване на смените. 


Кметът Иван Гавалюгов предложи да бъдат поставени доброволци и пред магазин „Кауфланд“, които своевременно да сигнализират съответните органи, ако забележат нередности. 


Членовете на Общинския кризисен щаб счетоха, че на този етап не е необходимо въвеждането на по-строги предпазни мерки, като вечерен час например.