Държавата ще поеме и осигуровките на служителите


Законът за бюджета и Законът за извънредното положение бяха гласувани в ресорните парламентарни комисии на второ четене. Депутатите решиха мярката „60/40“ да бъде променена в полза на работодателите. Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, както и техните осигуровки, а бизнесът 40% от възнагражденията. Промяната идва след призив от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко фирми.


„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.


Народните представители приеха всички хора, които имат нужда да се възползват от безлихвен кредит на стойност 1 500 лв. Малкият и среден бизнес може да изтегли заем на стойност 100 000 лв., като отново няма да дължи лихва за сумата.


В Закона за извънредното положение се променят още няколко неща:


- Глобите за нарушаване извънредните мерки се намаляват от 5 000 лв. на 1 000 лв. По-малко пари, обаче, няма да плащат нарушителите на карантината.


- Спират се партийните субсидии за времето на извънредното положение;


Първа точка в дневния ред на депутатите за утре е замразяването на техните заплати на нивата от декември 2019 г. Промените ще бъдат окончателно гласувани в пленарна зала в понеделник.