По повод предстоящите Великденски празници, Общинският кризисен щаб излезе с обръщение и важни препоръки към гражданите. В писмото, предоставено на местните медии за публикуване, се казва:


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


пред прага сме на най-светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден, но тази година те ще бъдат много различни за всички нас!


Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква отбелязването им да премине при възможно най-стриктно спазване на социална дистанция и препоръчаните от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 противоепидемични мерки.


В тази връзка и на основание решенията на Светия синод на БПЦ и правителството по отношение организацията на празниците Общинският кризисен щаб съобщава:


Всички празнични литургии ще се водят от свещениците пред храмовете, като органите на полицията, служителите от отдел „Контрол по сигурността на обществения ред“ към Община Ботевград, както и доброволци, ще следят за спазването на необходимата дистанция между присъстващите християни.


Препоръчва се – гражданите, които ще посетят храмовете по време на празниците, да използват лични предпазни средства: маски и ръкавици.


Не се препоръчва на Лазаровден /11.04.2020 г./ да се извършват каквито и да е инициативи, свързани с обреда Лазаруване.


На Цветница /12.04.2020 г./, по решение на Светия синод на БПЦ и българското правителство, в църквите няма да се раздават върбови клонки. Ще се санкционират и всякакви опити за продажба на такива, което е в нарушение на Наредба 1 за обществения ред на територията на община Ботевград.  


По време на празничната служба за Великден благодатният огън ще бъде изнесен отвън, за да няма струпване на вярващи в храмовете.


Бъдете отговорни към себе си и съгражданите си, за да опазим заедно здравето на всички жители на община Ботевград и да не допуснем разпространение на заразата на територията й!


СВЕТЛИ И СПОКОЙНИ ПРАЗНИЦИ!