Партиите от управляващата коалиция са започнали разговори по предложението за форма и механизъм за парламентарен контрол върху дейността на Държавната агенция "Национална сигурност", каза председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. Той изрази очакване, че консултациите ще приключат в рамките на тази седмица.

Предложението на БСП е за създаване на подкомисия на паритетен принцип към Вътрешната комисия в парламента, която да се занимава с контрол върху ДАНС и върху прилагането на специални разузнавателни средства, посочи Найденов.

Предлага се подкомисията да бъде създадена с решение на Народното събрание и да се състои от трима представители на управляващите и трима на опозицията.

Найденов добави, че се предлага да се създаде и втора подкомисия към Комисията по отбрана, която да се занимава с контрола върху разузнавателните служби.

Попитан дали със създаването на двете подкомисии на практика се закрива подкомисията, оглавявана от Татяна Дончева за контрол върху службите за сигурност и на службите за обществен ред, Найденов посочи, че съществуващата подкомисия към Вътрешната комисия се изпразва от съдържание и от предмет на дейност. Тълкуванията са ваши, допълни той.

Междувременно председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов съобщи, че работната група от депутати, които през миналата седмица посетиха ДАНС, за да проверят работата на агенцията, изготвя констатациите и препоръките си от посещението.

Спасов отказа да коментира има ли констатирани нередности в работата на агенцията.

Депутатът от левицата Татяна Дончева също отказа да коментира какви са констатациите на депутатите. Тя отбеляза, че конфликтът в ДАНС трябва да бъде решен в интерес на националната сигурност.

Тя изрази недоумението си по отношение на изнесената вчера от Бойко Борисов информация за 80 телефонни разговори между нея и пребития журналист Огнян Стефанов с думите: "Огнян Стефанов гадже да ми беше, мисля, че 80 разговора ми идват малко много" и припомни, че столичният кмет не е уточнил откъде знае за нейни разговори с журналиста.