Повече от 500 са били карантинирани от началото на извънредното положение


Това сочат данните от Националния регистър COVID 19, до който общините вече имат достъп в частта за карантинираните на тяхна територия лица.


509 лица, заявили адрес на пребиваване на територията на община Ботевград от началото на извънредното положение до момента,  са регистрирани в системата като подлежащи на карантина до момента.


Важно е да се уточни, че не всички от тях са жители на община Ботевград, тъй като поставяните под карантина лица – независимо от причината за карантиниране: пристигане от рискова държава, извършване на международен превоз, контактен на заразено лице и др., имат право да посочат адрес на пребиваване по време на карантината, който може и да не съвпада с постоянния или настоящия им адрес.


В приложената таблица може да се види колко лица са в активна карантина и на колко тя е изтекла към 7.05.2020 г. според регистъра.


Бройката на лицата под действаща карантина е относителна, тъй като в нея влизат и всички международни шофьори, а те се карантинират при влизане в страната, но не са длъжни да изкарат пълните 14 дни, ако превозвачът декларира пред РЗИ, че даден шофьор трябва да тръгне отново на път. Според информация, която общината получава от превозваческите фирми, макар и непълна,  международни превози са ангажирани повече от 100 лица на територията на общината.


От справката се вижда още, че има 4 доказани случаи на заразени с COVID 19 жители на община Ботевград. Двама от Ботевград – семейство, които са хоспитализирани в болница в София, и две лица, съответно от с. Врачеш и с. Литаково, които към момента са карантинирани в домашни условия.


Справката показва още разпределението на карантинираните лица по населени места в рамките на общината.