Няколко земеделски кооперации и собственици на земя на територията на община Ботевград са сключили договор с частна охранителна фирма. Тя ще има за задача да опази нивите и земеделската им продукция до прибирането на Реколта 2020. До това решение се е стигнало след неуспешните усилия на стопаните да опазят реколтата си от набези през миналите години.


Особено уязвени са земеделците, които обработват земя в района на Литаково. От една страна нe могат да се справят с безстопанствените животни – предимно коне, които се пускат да пасат в нивите, а от друга страна – от кражбите на продукция. Преди години е имало случай, когато от ромската махала в селото полицията е натоварила цял ТИР с крадена царевица. Досегашните опити всеки земеделец сам да се справи с опазването на реколтата не са дали резултати. Това е довело до обединяване на усилията им и сключването на договор с професионална охранителна фирма. 


Най-голямата земеделска кооперация в общината - „Единство” - Ботевград, не е сключила договор за охрана. Те разчитат на собствени сили и на помощта на общинския отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“, съобщи нейният председател Валентин Малинчев.