Чужденците в родния баскетбол по всяка вероятност ще бъдат намалени от новия сезон. Ръководството на федерацията и лигата ще се събере през следващата седмица, за да обсъди бъдещето на НБЛ и това как отборите да процедират за идващата кампания, съобщава вестник “Тема спорт”.


Индикациите са, че чужденците ще бъдат намалени и от петима ще станат максимум по трима в клуб. В момента правилникът е такъв, че всеки един отбор може да картотекира петима, като четирима от тях могат да са едновременно на паркета. Първоначалната идея бе те да се намалят до трима на терена, но с оглед на пандемията ситуацията ще се промени.


Предвид ситуацията и неяснотата относно привличането на чужденци, затворените граници, карантинните периоди, както и опасността от втори пик на заразата целта на лигата ще бъде затягане на коланите. Това ще означава трима чужденци на клуб, от които двама да са на паркета. Развой, който ще позволи на повече и по-млади родни баскетболисти да заиграят в елита при мъжете.


Освен това от федерацията се очаква да вземат и друго важно решение, свързано този път с първенството при дамите. То бе замразено, като нямаше яснота дали ще се довърши през лятото, или ще бъде анулирано. Индикациите са, че жените ще завършат кампанията по примера на мъжете – без шампион. Това е така, тъй като не се вижда период, в който държавното първенство да може да бъде завършено, преди да започне следващото през октомври. Монтана и Берое пък са изключително равностойни и няма да има основание, на което да се определи краен победител.