Борусия Дортмунд поднови сезона във формата, в която се намираше и преди краткото прекъсване заради пандемията от коронавирус, и разби Шалке с 4:0 в дербито на Рур.


Поне за кратко, "жълто-черните" скъсиха дистанцията до лидера Байерн Мюнхен на точка, като баварците гостуват на Унион Берлин в късния мач в неделя.


Въпреки че двубоят се игра без публика, детето-чудо Ерлинг Хааланд не пропусна да се разпише, а играчите на Дортмунд спазиха традицията и поздравиха Жълтата стена.


Колкото и да се радваме от завръщането на футбола обаче, няма как да не си признаем, че просто не е същото.


Липсата на ръкостискания преди мачовете. Носенето на маски, социално дистанцирани смени. Нововъведението с възможността за петте промени. Интервюта със супер дълги микрофони. Дезинфекцирането на топките. Звукът на кълбото, когато се оплита в мрежата на празния 80-хиляден стадион.


Всичко това нямаше да не отнеме поне малко от удоволствието от завръщането на футбола.


Старши-треньорът на Борусия Дортмунд Люсиен Фавр го описа доста добре:


"Стреляш във вратата, правиш страхотно подаване, вкарваш гол и нищо не се случва. Това е много странно. Феновете липсват на всички ни. Този мач беше тотално различен от останалите."


Бундеслигата не само се завърна, но и ни позволи да надникнем в бъдещето на "новото нормално" и как ще гледаме мачове поне до края на сезон 2019/20, ако не и до края на 2020 година.


Можем само да се надяваме празнотата по стадионите да бъде временна и да не свикваме с настоящите странности във футбола.


Когато всичко си дойде на мястото, ще бъде един магически момент. А дотогава ще трябва да се задоволим с футбол по телевизията.