Тази година се навършва половин век от първата шампионска титла, завоювана от отбора на ПГТМ „Христо Ботев“ /тогава ТМЕ „Христо Ботев“/ по баскетбол. 


През 1970 година тимът на училището се класира на първо място в първите в България средношколски игри по баскетбол. Младите баскетболни надежди тръгват за Троян, където е организиран турнирът, предвождани от учителя Симеон Димитров. Те са уверени, че успехът ще бъде на тяхна страна. Повечето от тях тренират баскетбол в „Балкан“.


Отборът на Техникума стига до финал. Негов съперник е отборът на домакините. Сред публиката в залата са  учители на ботевградчани. Те са дошли специално да подкрепят своите възпитаници. Радостта е огромна, когато ботевградските баскетболисти  стават носители на купата на България в средношколския турнир. 


На 24 май шампионите триумфират с нея по ул. „Гурко“ в родния град, спомнят си някои от тях. На следваща година отборът на Техникума отново грабва купата. 


Публикуваме снимка на шампионите в първия национален средношколски турнир по баскетбол. Прави от ляво надясно: Марин Каменов, Павлин Велев, Михаил Михайлов, Николай Донков, Иван Кючуков. 


Клекнали от ляво надясно: Васко Чавдаров, Христо Костадинов, Славчо Сестримски, Христо Кръстев, Цветан Чавдаров.