Лукойл Академик и Левски изнесоха запомнящ се спектакъл в последния им мач от редовния сезон на НБЛ. След невероятна гонитба, особено в последните пет минути  на срещата, след последния съдийски сигнал усмивките бяха за "сините". При 1 точка за "Лукойл Академик" Асен Великов отбеляза тройка десети от секундата преди да прозвучи последната сирена за крайното 84-82.

 Седем секунди по-рано радостта се бе появила у домакините, когато падналият на паркета Уири Дийн взе отскочилата топка след неспопулчивата си стрелба и в повторния си опит със страхотно отиграване изведе Лукойл Академик напред с 82-81.

Точно 5 минути преди края на срещата "сините" дръпнаха с 9 точки - 72-63. Със серия от тройки на Стойков, Стефанов и Голдуайър обаче шампионите не савмо изравниха, но и поведоха 75-73. Последва нов обрат, но когато оставаха 28 секунди, домакините отново имаха аванс от 2 точки - 80-78. След задължителния таймаут носителите на купата матираха своите съперници по най-лошия за тях начин - с кош и фаул на Стефан Георгиев.

Именно Торо бе лидерът на "Левски" в този мач - той направи дабъл-дабъл с отбелязаните 26 точки и овладените 12 топки под двата коша. Защитата на "Лукойл Академик таака и не можа цял мач да се справи не само с него, но и с хората, които му подаваха. Което също означава, че отборната игра на "сините" в нападение е изпипана в детайли - в по-голямата част от мача те играха организирано, като отбор. Което не се срещаше често при техните съперници - те разчитаха главно на индивидуалното майсторство най-вече на Уили Дийн и стрелбата от тройката на Стойков и Стефанов. Дийн вкара 23 точки и взе най-много борби  - 9, Стойков отбеляза 16, Стефанов - 13, Голдуайър има 15. Допуснаха обаче и много брак, особено последните двама.

И колкото да бе напрегнато до последната секунда, "Левски" игра по-добър баскетбол. И заслужено спечели третата си победа над шампиона тои сезон. Очевидно е, че Жоро Младенов ще трябва  да направи от играчите на "Лукойл Академик" отбор. За което обаче разполага със съвсем малко време.

Така че, ако двата тима стигнат до финалния плейоф, очакват ни безкрайно интересни срещи за титлата.

Снимки: Любо Лилов