Малко известен факт e, че в китното нашенско село Липница са открити останки от древна обсерватория, като тази в Байлово, но много по-малко на брой. Местонахождението на култовия обект е точно под Мечата поляна, до която води пътят за Водната пещера. Липчани  научават за съществуването на тези изображения съвсем случайно от млад мъж от София, който през февруари тази година гостувал на свои приятели в нашата община. Той предоставил на местен жител публикация, макар и оскъдна, която потвърждава информацията за наличието на 24 изображения на лунни фази – 12 контурни, 7 вкопани и 5 барелефни знаци, разположени върху два външни скални откоса.


 „Вероятно скално-пещерният комплекс край Липница е изоставен  в началния етап на експлоатацията му, от своя страна това дава възможност да се уточни синхронното използване на символични знаци с три вида техники на изпълнение за непоследователни фази на Луната, представени като записи на времеви интервали“, се казва в публикацията. Към нея има снимка и графично представяне на знаците – непоследователни фази на Луната.


Общественици от Липница, до които достига тази информация, полагат усилия да се доберат до още сведения за древните изображенията. Търсеното не се оказва напразно, защото попадат на първоначалния източник: „Скално изкуство – обща класификация“/издадена през 2005 год./ с автор Тодор Стойчев – археолог, който е изследвал праисторическите рисунки в пещерата Магура.  


В книгата се споменава бегло за „астрономическите“ изображения, „документирани при село Липница, Ботевградско“. По думите на Тодор Стойчев малкият брой „лунни фази“ е свидетелство за кратък период на използване на обекта, който бил изоставен още в начален етап на неговата „експлоатация“.  


Жители на селото отиват на място и се убеждават, че тези знаци действително съществуват. Те наподобяват рисунките в Байлово, но за разлика от тях не са били обект на задълбочено проучване и популяризиране. Местната общност обаче е ентусиазирана от ценната находката и вярва, че към нея ще бъде проявен интерес от страна на научните среди, краеведи, туристи.  


Липница е едно от малките села в Ботевградска община. Неговата живописна природа и спокойна атмосфера го правят подходящо място за отдих и туризъм. В населеното място има какво да се види. „Началото на това будно и работливо село се крие далеч в миналото. Тракийските могили напомнят за живот в сурови и напрегнати времена. Останките от крепостта „Паница кале“ определят съществуването й от Предримската епоха до Втората българска държава и доказват връзката й с многобройните крепости в района“, пише в книгата си „Община Ботевград“ историкът Емилия Ценова. Църквата „Свети Димитър“ - една от първите в района. Тя е построена през 1864 г. със средства и труд на хората от Липница. 


Сред природните забележителности се открояват, разбира се, пещерите. Според сведения на пещерняци, те са около 58 на брой. Всички, с изключение на две, си имат имена: „Водната пещ“, „Козарника“, „Звънти дупка“, „Рогачевата дупка“, „Кривата пещера“, „Калето“ и други. Повече за тях: https://hinko.org/bgcaves/viewcaves.php?ord=0&nm_id=2911


По последни данни броят на постоянно живеещите в Липница е 74. Желанието на по-младите жители е да възродят селото, да запазят неговите отколешни традиции и автентичен дух. Затова обединяват усилията си за осъществяване на различни инициативи, като например почистване на оброци, коритата на реките, действащи кладенци, извори и каптажи, за организиране и провеждане на традиционни празници, които сплотяват местната общност и привличат туристи.  За да популяризират дейностите и събитията, те са създали фейсбук страница: Lipnitsa Village - Село Липница група, където публикуват и множество снимки.