Зам.-министърът на околната среда и водите и бивш началник в РИОСВ – Плевен са били част от организирана престъпна група, която е извършвала закононарушения по линия на преработката на опасни отпадъци. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти.


Зам.-министърът е задържан за 24 часа.


Освен него в ареста са още петима.


Милева посочи, че според събраните до момента данни зам.-министърът е оказвал натиск върху служители на МОСВ да издават нотификации за износ на опасни отпадъци на фирми, които не покриват изискванията. Несъгласните били освобождавани или принудени да напуснат.


„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказал издаването на нотификации за извеждане от България и така е принудил производителите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които притежават разрешения за преработка на територията на България“, посочи говорителят на главния прокурор.


От схемата се е възползвало и дружество с рециклираща фабрика за акумулатори в Монтана, което си е спестило плащането на големи суми като данъци.


Днес са направени претърсвания на над 40 адреса в цялата страна.


Милева не спомена конкретно име, но днес беше претърсен домът на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, като той беше отведен в сградата на МОСВ по време на обиска там. При извеждането си висшият чиновник заяви, че не е арестуван, но прокурори и служители на ДАНС го качиха в бус на държавното обвинение.