Зам.-министърът на околната среда и водите твърди, че не познава бизнесмените, обвинени в престъпна група за търговия с отпадъци
Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков във връзка с обвинението за участие в престъпна група за търговия с отпадъци.
Мярка за неотклонение "задържане под стража" съдът наложи и на бизнесмените Атанас Бобоков, на Николай Миховски, на бившия шеф на РИОСВ - Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов.
Под домашен арест съдът оставя бившия служител на министерството Васил Богданов. За Пламен Бобоков е определена парична гаранция от 1 милион лева.
Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени във фиктивен износ на боклук в чужбина, както и за укриване на данъци. По време на гледането на мярката Атанас Бобоков обясни за списъка с бизнесмени, намерен в дома му. По думите му имената и сумите в него са взети от книгата "Най-богатите българи", а на гърба си е водил бележки собственоръчно, информира bTV.
В хода на заседанието е станало ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов, са дали показания срещу зам.-министър Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков, предава БНР.
Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителни за отпадъци от страна на друг заместник-министър - Николай Кънчев, който доскоро отговарял за този ресор.
Пред съда самият Живков заяви, че е работил "за опазване на околната среда и здравето на хората" и че не познава нито Миховски, нито Пламен Бобоков. По думите му познава бившия директор на регионална инспекция - Савов.
Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.
Междувременно днес се очаква Красимир Живков да бъде отстранен от длъжност, както вчера обяви премиерът Борисов Борисов.