Гръцкото дерби между Панатинайкос и Олимпиакос бе прекъснато по-малко от 2 минути преди финалната сирена, когато фенове на „детелините“ нападнаха пейката с играчите на Олимпиакос. Отборът от Пирея водеше със 77-64, когато Василис Спанулис, след точно реализирана далечна стрелба, сложи ръка на ухото, като че ли казвайки на феновете: „Повече няма да ви слушам“.


Спанулис получи технически фаул, но в последвалия таймаут играчите на Олимпиакос бяха принудени спешно да напуснат игрището, тъй като към тях полетяха премети. Но с това нещата не приключиха. Димитрис Янакопулос се добра до съблекалнята на Олимпиакос и започна да напада Спанулис с неприлични изрази и да го заплашва с  насилие. След което домът на Спанулис бил поставен под охрана от гръцката полиция, за да се избегнат произшествия.


Що се отнася до Янакопулос, то на него се наложило да отговаря пред съда. Изминали седем заседания, които постоянно се отлагали: един път заради липса на свидетели, и шест пъти заради неявяване на съдебните секретари.  Съдебните спорове продължават и до ден днешен. Последното заседание по делото на Янакопулос заради инцидента със Спанулис се състоя на 13 януари 2020 година. И за пореден път бе отложено за неопределен срок. Заради пандемията от коронавируса датата на новото заседание не е известна.


Във всеки случай Янакопулос едва ли трябва да  се притеснява по този повод. Рано или късно даденото дело окончателно ще бъде затворено.


Братята Ангелопулос се чудят защо досега не са вкарали Димитрис в затвора, но дълбоко в душите си определено разбират, че този човек с такава степен на влияние нищо не може да  го притесни.


„Всичките тези години на поста собственици на Олимпиакос ние посветихме на борбата с всякаква форма на насилие, било то от страна н феновете или от представителите на който и да било отбор. Ние определяме това като крещяща степен на търпимост, която се проявява в наказателното преследване на Димитрис Янакопулос, публично подстрекаващ към насилие и правещ провокационни публикации в социалните мрежи. Ние го приветствахме публично  в деня на мача в Залата на мира и дружбата, и то пред нашите привърженици. След този мач той нападна съдите, оскърбяваше  ги грубо и специално се опита да ядоса нашите фенове, когато около тях имаше и охранители, а също и сътрудници на полицията и прокуратурата. Ето защо ние си задаваме въпроса: защо досега никой не е арестувал Янакопулос?“, написаха братята Ангелопулос в официално прес-изявление на сайта на Олимпиакос.


 В началото на октомври 2017 година на спонсорско мероприятие Панайотис Ангелопулос опита няколко стрелби от тройката. Не му се получи много добре – вкара два пъти от 15 опита, някои от които дори не докоснаха ринга. Янакопулос веднаг се надсмя над Ангелопулос в Инстаграм, пускайки няколко насмешливи емотикони.


Малко по-късно Димитрис предизвика Панайотис да се надстрелват от тройката или да играят един на един.


„Панайотис, отправям ти предизвикателство. Всеки вторник от 18.00 до 20.00 да играем един на един или да се съревноваваме в стрелба от далеч /вашата специализация/“, иронично написал Янакопулос.


Битката на двамата собственици на площадката така и не се състоя. В момента на това предизвикателство Янакопулос вече бе станал знаменитост от европейски мащаб. През пролетта на 2017 година той заставил играчите на Панатинайкос да се върнат от Истанбул в Атина с автобус след провала в плейофите срещу Фенербахме /61-79, 0-3 в серията/. Разстоянието от Истанбул до Атина е 1097 км, а пътуването отнема 11 часа без да се смятат почивките и митническите проверки на границата между Турция и Гърция. Преди началото на серията Янакопулос обещал на отбора премии за влизане във Файнъл Фор в размер на 250 000 евро.


Отначало играчите отказаха да се връщат с автобус, но голяма част от тях все пак се примирили с решението на Янакопулос. От пътуването с автобус се отказали единствено Майк Джеймс, Крис Сингълтън, Кени Гейбриъл и Антонис Фоцис, те се прибрали в Атина със самолет. Главният треньор на Панатинайкос Шави Паскуал провел среща с Янакопулос, на която обсъдили бъдещето на несъгласилите се с автобусното връщане. Босът на „зелените“ искал да  извади от отбора четиримата разбунтували се баскетболисти.


В началото на сезон 2017/2018 Янакопулос започна рязко да критикува Евролигата заради съдийството


„Най-добрият отбор в историята на Евролигата /по общо признание/ всяка седмица е принудена да има работа с такова отношение от страна на реферите, сякаш сме най-големият им враг или сме отборче от младежките лиги. Позорна ситуация за европейския баскетбол. P.S. Даже уважението към спорта и търпението имат граници“, написал Янакопулос в един от постовете си в инстаграм.


Подобни заявления се повтаряли едва ли не всяка седмица. Но от Евролигата не се церемонили дълго с него. През януари тя реши, че Янакопулос няма да може в течение на 12 месеца да посещава мачове под егидата на организацията. Димитрис не се съобразил със забраната, ходел на мачовете на отбора и събрал глоби в размер на стотици хиляди долари. Стигна се до там, че собственикът сравни президента на Евролигата Жорди Бертомеу с Хитлер.


. „В този момент, когато непрекъснато получаваме съболезнования, свързани със загубата на Павлос Янакопулос – един от основателите на нашия Панатинайкос, в този момент, когато нашето семейство се намира в дълбок траур, вие още един път доказвате колко сте нищожни. Разбира се, вие демонстрирахте това много пъти.


Когато защитавах своите деца от онези,които ги бяха проклели. Или когато разпространихте моя снимка в залите на Евролигата, все едно съм търсен убиец. И сега, в този момент, когато семейството ни е в траур,  вие пак се опитвате да унищожите Панатинайкос и мен лично. Стига толкова, достатъчно. Единственото, което искам да ви кажа, това е «FUCK YOU». Това е. Вие не заслужавате нищо друго.


Пояснявам: ако това лято членовете на Евролигата не решат, че човек, който не уважава чувствата на семейство по време на траур, не може да седи на една маса с нас, а да не говорим, че може да ръководи турнир. Панатинайкос ням да участва в тази пародия. Спорта се прави за хората.  Вие не приличате на хора“, цитира Янакопулос Eurohoops.


Надвиснала угроза Панатинайкос да бъде изваден от Евролигата и да премине в Шампионската лига на ФИБА. В крайна сметка тази шумотевица заглъхна преди началото на сезона 2018. Панатинайкос останал в Евролигата, на Янакопулос или опростени глобите, а отношенията на скандалния собственик с Бертомеу се нормализирали. Те дори нееднократно се срещали и си подавали ръце. Критиката на Димитрис към Евролигата затихнала.


Цялата му активност се пренесла на вътрешния фронт в борбата с Олимпиакос и двамата Ангелопулос.


На старта на сезон 2018/2019 те се сблъскали отново


ПАО победил своя съперник в домакинския мач от Евролигата – 93-80. При което Янакопулос твърдеше, че „червените“ са направили опит да подкупят двама от съдиите на тази среща. По думите му, реферите са получили по 20 000 евро, които те са били длъжни да заложат в една от букмейкърските къщи за победа на Олимпиакос.


Олимпиакос подал официално заявление в дисциплинарния комитет на Евролигата и изискал да дисквалифицират Димитрис за клевета.


Евролигата бе запомнила какъв конфликт имаше с Янакопулос година по-рано и затова не искаше повторение на този сценарий. Не последвала никаква реакция.


Противостоянието с Ангелопулос изцяло се настани във вътрешните състезания. Преломният момент настъпил в полуфинала за Купата на Гърция. Братята Ангелопулос обвинили Янакопулос в „евтини манипулации“ преди началото на тази среща. В контролирани от него медии се появил аудио запис, в който нападателят на Олимпиакос Йоргос Принтезис казва, че няма да играе в мача от Евролигата заради неизплатени заплати. Ангелопулос отново се  оплакали заради тази клевета.


Янакопулос направил изявление в присъщия му стил


 „Що се отнася до очакваното забавно заявление на братята, съм длъжен да кажа следното. Играчът Йоргос Принтезис – това не е онзи човек, който се чува от звуковия файл. Това съм аз. Олимпиакос не е клубът, който дължи пари на играча, а аз.  Файлът не беше пуснат от играча, а от мен. Също така подчертавам: яз нося отговорност за всичките тези статии против Олимпиакос, тъй като, както е известно, контролирам всичките средства за масова информация, както гръцките, така и чуждите, и в интернет, и в печатната преса. Аз нося отговорност за спирането на работата на компанията на Ангелопулос заради дългове в размер на стотици милиони евро. Аз нося отговорност за това, че те явно са отсъствали от уроците по правопис … /Янакопулос споменал гръцка дума, която била написана с грешка в изявлението на Ангелопулос./ И да, признавам, че нося отговорност за озоновия слой и за глобалното затопляне.“


Още по-голямо безумство започнало в хода на самия мач. Олимпиакос се отказал да излезе на терена за второто полувреме в знак на протест срещу съдийството, и на отбора било присъдена служебна загуба 0-20. След първото полувреме Пао водеше в резултата с 40-25.


„Това бе планирано. Създава се впечатление, че няма с какво да плащат на играчите, вдигнаха бяла кърпа и сега казват, че не им харесва съдийството. Може би семейство Ангелопулос иска да напусне Олимпиакос и да обвини за това нас и арбитрите. Това е недопустимо. На паркета ти или губиш, или печелиш“, предава думите на Янакопулос Eurohoops.


След недоиграния полуфинален мач за Купата на Гърция Янакопулос сложи  дамско бельо на празната пейка на Олимпиакос, та още веднъж да жегне опонентите си.


„Считам, че е несправедливо да се обръща много внимание на такъв некоректен жест. Извинявам се пред целия баскетболен свят, с изключение на Олимпиакос. Това бе направено с доза хумор. Ако всичко е толкова лошо, то нека за мен да има някакви последствия. Това е публично извинение към играчите на Панатинайкос, тъй като жестът ми засенчи победата на игрището, а също и пред прекрасните привърженици, които бяха на мача“, казва Янакопулос.


От Олимпиакос заявиха, че повече няма да играят с Панатинайкос, ако мачовете се ръководят от гръцки съдии. Ангелопулос удържа своята дума, за което получи поредното техническо, този път в шампионата. Две неявявания в един сезон – това означава автоматично слизане с една дивизия по-ниско.  Спрямо съвършено ясния пункт на регламента няма какво да се оспорва, така че колкото и именит да е Олимпиакос, отборът бе свален във втората дивизия на гръцкия шампионат. Адриатическата лига отказа да ги приеме. В резултат „червените“ заседнаха в шампионат с невисоко качество за сезон 2020/2021, тъй като не можаха да влязат отново /във втора дивизия Олимпиакос игра с младежкия си състав и зае шестото място в сезон 2019/2020./


През март миналата година министърът на спорта на Гърция Георгиос Василиадис стана посредник между Олимпиакос и Панатинайкос, за да потуши конфликта. По-добре да не  бе правил това. В интервю за радиостанцията Sport FM Янакопулос каза, че Василиадис отдавна е привърженик на Олимпиакос.


 В течение на срещата обвиненията се сипеха не само от страна на ПАО. Вицепрезидентът на Олимпиакос Георгиос Скиндилиас заяви, че Янакопулос му се е изплюл в лицето. Димитрис отвърнал, че Скиндилиас е заплашвал да го бие. И интернет изтече фрагмент от записа на тази среща, който дава ясна представа за това в какъв тон е преминал разговорът. Едва по-късно той пуснал видео в инстаграм.


 „Ти се пошегува, Георгос. Добре дошли във втора дивизия на гръцкия шампионат. Легендарните братя Ангелопулос.  О, колко е добре“, иронизирал Янакопулос.


Янакопулос и Ангелопулос били глобени с по 4000 евро за обида на гръцката лига.


 В резултат на всичко това Олимпиакос бил изпратен в по-долна дивизия, а самите братя Ангелопулос се оказали в скандална ситуация. Бизнес-империята на Панайотис и Йоргос Ангелопулос преживява не най-добрите си времена. В последните години нефтеният отрасъл пострадал. Общата икономическа ситуация в Гърция остава нестабилна. Братята изведнъж решили, че най-добрият вариант за действия от тяхна страна е съдебно дело с баща им.  Панайотис и Йоргос поискали техният баща Константинос да бъде признат за неработоспособен  поради деменция.


Контролираният  от Димитрис Янакопулос сайт newsbomb.gr веднага пуснал разобличителен материал с писмо на Константинос Ангелопулос до акционерите на стоманодобивната компания Halyvourgiki, в което се казва, че Панайотис и Йоргос настояват да получат от баща си  568 287 691 долара /цялата сума била пресметната до цент/, тъй като са съучредители с него в корабоплавателния бизнес. Братята също поискали  пари за медицинските разходи /3.664 милиона долара/, които плащат на Константинос през целия му живот. Те поискали също и всички недвижими имоти на баща им на остров Миконос.


В писмото Константинос Ангелопулос разказал как Йоргос Ангелопулос веднъж дошъл в неговия дом и насила взел документи, потвърждаващи притежаването на акции на 8 корабоплавателни компании.


Вероятно контролираните от Янакопулос медии са поукрасили историята на конфликта в семейство Ангелопулос. Но самият факт, че Йоргос и Панайотис са поискали да обявят баща си за недееспособен , е реалност.


Константинос Ангелопулос направил официално изявление в отговор на излизането на статията в сайта на Янакопулос.


„Този пост е провокативен опит да се окаже натиск върху съда и да се създаде негативно обществено мнение към мен. Авторът не се стеснява да съобщи конфиденциални лични данни за моето здраве на десетки хиляди читатели на вестника и на всички, които ползват интернет. За съжаление, моите деца влязоха в жестока и мръсна война, те използват всички налични в тяхно разположение средства, за да ме избутат встрани и да завладеят моята собственост. За да постигнат тази цел те разпространяват безпрецедентни лъжи. В същото време те премълчават, че за последните месеци аз постоянно се занимавах с проблемите на компанията Halyvourgiki. Като баща съм силно опечален. Не мога да остана равнодушен към това, които те правят с мен. Имам абсолютно доверие на гръцкото правосъдие, което не  се вслушва нито във воплите, нито в слуховете“, излязъл в своя защита Константинос, като с това съвсем развенчал твърденията в статията на сайта на Янакопулос.


Заради това, че Олимпиакос се оказал във втора дивизия, дербито през сезон 2019/2020 можеше да се гледа само в Евролигата. За радост тези мачове се запомниха със здрава битка на игралното поле, а не с изцепките на собствениците. Панатинайкос победи Олимпиакос /99-93 след продължение/ в първия кръг. Олимпиакос взе реванш у дома малко преди прекратяването на сезона заради пандемията от коронавируса – 81-73.


В настоящия момент Янакопулос се чувства победител в дуела с Ангелопулос. Сега той отново се е насочил към Евролигата – заплашва да премести Панатинайкос в Шампионската лига на ФИБА и критикува Бертомеу.


„Нима за ПАО няма по-добър вариант от този, в който всяка седмица сме сред мафиоти… проявяват неуважение във всички аспекти … в диктаторски стил шантажират, за да изпълним задълженията си, но не плащат навреме и даже не казват какво ще стане с /дребните/ бъдещи плащания? И то когато именно ние в този момент внасяме най-големия доход. „


 Братя Ангелопулос сега си ближат раните. Поне още една година техният клуб ще бъде във втора дивизия. Но Димитрис Янакопулос  не трябва да се отпуска. Рано или късно Олимпиакос ще се върне във висшата дивизия на шампионата на Гърция и отново ще започне да го изнервя.


Допълнение. Преди дни бе оповестено, че Янакопулос обявява Панатинайкос за продажба с цена 25 млн евро. А от вчера е информацията, че ПАО окончателно скъсва с Евролигата и най-вероятно ще играе в Шампионската баскетболна лига на ФИБА.


 


Алексей Фалко, sports.ru


Превод: Петър Наков, botevgrad.com