Гръцкото дерби Олимпиакос – Панатинайкос вероятно е най-горещото в Европа. Не само заради безумните фенове. Собствениците на клубовете – братята Панайотис и Йоргос Ангелопулос /Олимпиакос/ и Димитрис Янакопулос /Панатинайкос/ враждуват вече около десетилетие и нажежават и без това сложните отношения между феновете на двата клуба.


 Братята Ангелопулос и Димитрис Янакопулос не са се изградили сами. Тяхното крупно състояние е получено по наследство. Йоргос и Панайотис Ангелопулос са синове на гръцкия корабособственик Константинос Ангелопулос и внуци на промишления магнат Панайотис Ангелопулос. Техните бизнес-интереси са съсредоточени в сферата на корабоплаването и нефтените продукти. Те управляват компанията  по транспортирането на нефт Arcadia Shipmanagement. Състоянието на братята се оценява на повече от 3 милиарда долара. Йоргос и Панайотис влязоха в структурата на Олимпиакос през 2004 година, а от 2009-та станаха пълноправни собственици на клуба.


 Димитрис Янакопулос е потомствен индустриалец, председател на управата и генерален директор на най-мощната в Гърция фармацевтична компания VIANEX SA, собственик на 50 процента от акциите на компанията за производство на хранителни продукти SUPERFOODS SA, собственик на медийната групировката DPG Digital Media. Димитрис е син на Павлос Янакопулос и племенник на Танасис Янакопулос, основателите на VIANEX SA. Павлос Янакопулос влязъл в структурите на Панатинайкос през 1971 година, а след две години станал собственик на клуба. Танасис е работил в Пао от 1972 година и поддържал изцяло своя брат. През 2012 година братята Янакопулос излезли от управлението заради напреднала възраст – в онзи момент  Павлос бил 83-годишен, той починал през 2018 на 88 години, а Танасис бил на 81, като умрял на 88 години през 2019. И предали управлението на Панатинайкос на Димитрис, единствения син на Павлос. Димитрис и преди това е имал влияние в клуба, но вече бил с изцяло развързани ръце.


  Братята Ангелопулос и Янакопулос са много различни по характер


  Панайотис и Йоргос са по-уравновесени, типични „бели якички“ с делови маниери в бизнес-средите. Макар и това да не означава, че те оправдават своята фамилия и са безгрешни ангели.


 Димитрис Янакопулос е безумец и провокатор, който малко го е грижа за собствения си имидж. На своята страница в Инстаграм той регулярно публикува предизвикателни снимки и видео.


 Фамилията Янакопулос е собственик на Панатинайкос значително по-дълго време, отколкото Ангелопулос са свързани с Олимпиакос. От началото на 70-те години до края на живота си Павлос Янакопулос е бил много навътре в баскетбола. А колегата му от противоположния клан Константинос Ангелопулос не бил много увлечен по играта. Това било по-скоро прищявка на синовете му Панайотис и Йоргос.


 „Децата ми искаха да купят Олимпиакос. Аз никога не съм бил в залата и въобще не знаех за този отбор. Но се зарадвах, когато ми разказаха за неговите успехи. И досега помня дена, когато Сократис Кокалис /бившия собственик на Олимпиакос/ дойде в офиса на моят металургичен комбинат и си стиснахме ръцете“, цитира думите на Константинос Ангелопулос сайтът ethnos.gr.


 Известно време Янакопулос и Ангелопулос съществували мирно. Това продължило до момента, в който Павлос пълноценно ръководел Панатинайкос и минимизирал влиянието на сина си.


 На пресконференция по време на Файнъл Фор на Евролигата през 2009 година в Берлин двете страни заявили, че няма какво да делят /освен победата в полуфинала между Олимпиакос и Панатинайкос/. Павлос Янакопулос спокойно общувал с братята Ангелопулос, ръкувал се с тях и дори се прегръщали. Основното внимание било насочено към това да не се проявява агресията между феновете на двата клуба.


 „Вярвам, че всичко ще премине спокойно. Ще положим всички усилия за това. Надявам се привържениците на двата отбора  да покажат, че заслужават да се наричат фенове“, цитира Павлос Янакопулос contra.gr.


 „Ние сме противници само на площадката в течение на 40 минути. Файнъл Фор – това е събитие, на което всички сме длъжни да се наслаждаваме“, заявил Панайотис Ангелопулос.


 В крайна сметка Панатинайкос спечелил трудно срещу Олимпиакос с 84-82, а след това във финала победил и ЦСКА със 73-71. Всичко преминало без каквито и да било ексцесии и между привържениците, и между собствениците.


 В началото на 2010 година Павлос прехвърлил управлението на сина си. От този момент започва  и най-голямото напрежение между семействата.


 Димитрис Янакопулос се славел с проблемен характер доста преди клубът да премине под негов контрол.  Така още през пролетта на 1999 година 24-годишният Янакопулос  нахлул в съблекалнята на Панатинайкос след загубата от Олимпиакос и произнесъл критична тирада вместо старши треньора Слободан Суботич. Играчът на Панатинайкос Дино Раджа не се сдържал и се нахвърлил върху младия и самоуверен парвеню. По-късно се наложило Раджа да се извинява.


 „Искам да изразя съжаление по повод станалото. Димитрис влезе в съблекалнята след нашата загуба, от която се решаваше съдбата на първото място. Напрежението бе доста голямо. Ето защо ситуацията излезе извън контрол“, цитира Раджа TV Prva.


 През април 2011 година Димитрис и неговите телохранители нахлули в офиса на сайта Gazzetta.gr и заплашили сътрудниците и техните семейства.  Причината била, че някои журналисти на интернет-изданието си позволили да публикуват на сайта статия за Янакопулос, която той смятал за клеветническа. Това обаче не довело до никакви последствия. Името на бащата спасило Димитрис.


 И така, през 2012 година Димитрис най-накрая започнал да се разпорежда изцяло в баскетболния Панатинайкос.  Едно от първите събития при неговото управление е напускането на главния треньор Желко Обрадович – спечелил за клуба 5 шампионски титли на Евролигата. Обрадович поискал да напусне клуба, тъй като не можел да се сработи с младия собственик. Освен това, през 2011 година Гърция била ударена от икономическа криза и не наложило финансирането силно да се ореже. Сърбинът искал да работи при по-благоприятни условия и след известно време преминал във Фенербахче.


 „Не съм съгласен, че успехите на Панатинайкос са изключителна заслуга на Обрадович. Успехите са свързани със семейство Янакопулос. Безусловно, Обрадович бил важна част от тези успехи. Но те станаха възможни благодарение на компанията Trinity Management, благодарение на целия отбор и феновете. Докато Обрадович бе в Панатинайкос, между нас имаше топли отношения. Споделяхме си проблеми, които свързват хората. Но когато Обрадович ми каза през 2012 година, че не иска да остане в клуба, за мен той умря като човек. Ето защо, докато съм начело на Панатинайкос, той винаги ще идва в арена ОАКА единствено като гост. Макар и да признавам, че Желко Обрадович е отличен професионалист“, цитира Янакопулос Eurohoops.


 През 2012 година Олимпиакос спечели Евролигата, като направи супер обрат след изоставане от 19 точки във финала с ЦСКА /61-61/. Бившият играч на Панатинайкос Василис Спанулис направи историческа асистенция на Йоргос Принтезис.


 Заради представянето на отбора през целия сезон, Панайотис и Йоргос Ангелпулос бяха признати за най-добрите ръководители в Евролигата. Привлеченият от Панатинайкос Василис Спанулис най-накрая направи техния клуб равен на непримиримия съперник.


 На Димитрис това съвсем не му хареса. Той се раздели с Обрадович и назначи на поста главен треньор Аргирис Педулакис, който впоследствие няколко пъти ще бъде уволняван и връщан на своя пост. Сезонът 2012/2013 за отбора завърши с поражение в плейофа на Евролигата от Барселона /2-3 победи/. В същото време за втора поредна година титлата за най-добър отбор в Европа бе за Олимпиакос. Победата за Купата и в първенството на Гърция не можела да се сравни с неудачното представяне на европейско ниво. Гневът у Димитрис се увеличавал, но все още не се проявявал в пълна сила.


 От самото начало на управлението си Янакопулос се опитвал да сключи маркетингови сделки с азиатски корпорации. Първата крачка в тази посока била направена, когато Панатинайкос подписал контракт с високия  Шан Пин за сезона 2013/2014.  Но особена полза от него на паркета нямаше. Освен че успя да се снима с легендата на Пао Димитрис Диамантидис.


 „Пао“ станал първият европейски клуб, в чийто състав бе привлечен китайски играч. На 12 септември 2013 година Панатинайкос кацнал на летището в Гуанджоу за участие в китайско турне. Още една новост за Европа.


 Но от всичко това не била извлечена особена полза


 Панатинайкос отново не попаднал във Файнъл Фор на Евролигата, но пък спечелил Купата на Гърция. През декември 2014 година Янакопулос подаде оставка от поста президент на клуба, отстъпвайки мястото на Манос Пападопулос. Димитрис казал, че бил принуден на тази стъпка заради постоянните санкции и глоби.


  Наказвали го за всякакви издънки


 Например, през лятото на 2013 година на Янакопулос забранили три месеца да посещава мачове на неговия тим заради заплахи към арбитрите по време на финалната серия с Олимпиакос. Освен това Янакопулос твърдял, че играчите на Олимпиакос вземат допинг, а братята Ангелопулос избягват плащането на данъци.  И сякаш в тяхна полза лобират най-висшите институции на Гърция. Панайотис и Йоргос му отвърнали в присъщия им сдържан стил,  но все пак се произнесли язвително по адрес на Димитрис.


 „Ние не искаме война. Истината не може да се скрие от обществото. Президентът на Панатинайкос ни отправя много сериозни обвинения Да се избегнат наказания за тези обвинения е възможно само ако в Гърция не действа законът. Ние спечелихме титлите без допинг. Какво не му харесва? Та нали самият той поиска провеждане на допинг контрол във финала?, цитира Панайотис Ангелопулос thepaper.gr.


 Йоргос Ангелопулос добави и обяснение по отношение на данъците.


 „Господин Янакопулос може би сам иска да спечели шампионата, като се отклони от плащането на данъци2 Не разбирам! Ние искаме честно първенство? Тогава трябва да проведем турнирът така, че собствениците да не влияят върху съдиите.  Янакопулос така и не ми отговори на моето изявление, че президентите на отборите не трябва да играят хазартни игри. Нима той не е длъжен да разкаже всичко? Как правел залози в малайзийските офшорни кантори? Да се крие в сянка на никого не е позволено.“


 Но да се крие на сянка Янакопулос въобще не мислел. Но известно време неговите изцепки не получавали внимание извън пределите на Гърция.  До инцидента през май 2015.


 Следва  


Алексей Фалко, sports.ry


Превод: Петър Наков, botevgrad.com