Община Ботевград е получила два отказа от МОН и РУО – София регион на предложението за промяна на предназначението на старото училище във Врачеш, което стои неизползваемо от дълги години. Не са налице убедителни аргументи, че в бъдеще селото няма да има нужда от тази сграда, мотивират се образователните институции. В същото време те прехвърлят отговорността за нейното стопанисване на Общината. 


Към сградата имаше проявен инвеститорски интерес. Идеята на потенциалния инвеститор бе да я превърне в Дом за социални услуги на самотно живеещи възрастни хора. По примера на бившата детска ясла в Скравена. Общинският имот в селото бе продаден преди малко повече от една година. От страна на частния предприемач вече е изготвен проект за изграждане на Дом за възрастни хора.  


Междувременно старото училище във Врачеш продължава да се руши. В сградата бяха извършени три палежа. Едва ли в бъдеще тя отново ще се използва за учебни цели, като се има предвид, че капацитетът на действащото училище в селото е между 350-400 ученици, а понастоящем в него се обучават около 150.


Поради отпадналата необходимост от използването на сградата на старото училище за образователни цели, Общината поиска от МОН и РУО съгласие за промяна на нейното предназначение. Идеята бе игрището да остане за детска площадка, а другата част от имота, в която попада почти срутената сграда, да бъде обявена за продажба.  


Преди няколко месеца кметът на селото Марин Бончовски заяви пред наш репортер, че ще организира подписка в подкрепа на искането на Община Ботевград. „От Регионалното управление на образованието не са идвали на място да видят в какво състояние е сградата. Руши се с всеки изминал ден и може да се срути. Преди време сложихме предупредителни табели заради младежите, които постоянно влизат вътре. Те обаче ги премахнаха“, сподели тогава той и пое ангажимент още на другия ден след нашата среща да уведоми РУО с писмо за проблема. Думите му все още не са подплатени с конкретни действия.