Общинските съветници от ПП МИР излязоха с декларация, в която настояват Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образование – София регион да преразгледат позицията си относно старото училище във Врачеш. 


Както вече сме информирали, двете образователни институции не дадоха съгласие за промяна на предназначението на сградата. Тя е оставена на произвола на съдбата, продължава да се руши и е опасна, се подчертава в декларацията. Съветниците заявяват, че не приемат отказа и мотивите за него, изложени от МОН и РУО. Като друг основен аргумент те посочват следния факт: Действащото ОУ „Отец Паисий“ в селото е с капацитет около 350-400 ученици, а понастоящем в него се обучават около 150.  


Кметът на село Врачеш – Марин Бончовски, който докладва по първа точка от дневния ред на днешното заседание – разглеждане на Информация за социално-икономическото състояние на населеното място, съобщи, че врачежани събират подписка в подкрепа на искането на Общината за промяна на предназначението на старата училищна сграда. 


Декларацията е адресирана до министъра на образованието и науката и до началника на Регионалното управление на образованието.  Ето и пълния текст:


От десетки години насам сградата на бившето начално училище „Васил Левски“ в село Врачеш не се използва за образователни цели. Тя е в крайно лошо състояние и съществува реална опасност да се срути. Останките от покривната конструкция застрашават хората, които ежедневно минават покрай нея. Въпреки ограждането на сградата с обезопасителни ленти, деца и младежи постоянно влизат вътре, без да осъзнават, че подлагат живота и здравето си на риск.


През 2019 година кметът на община Ботевград е депозирал искане в РУО-София регион за даване на положително становище за промяна предназначението на имота, върху който се намира тази изключително опасна сграда, но Регионалното управление на образованието – София регион дават отрицателно становище, на базата на което Министерството на образованието и науката също дава отрицателно становище.


Ние общинските съветници от Общински съвет – Ботевград, мандат 2019 2023, не приемаме основанието за този отказ, а именно, че от страна на община Ботевград не се представени достатъчно убедителни аргументи, че в бъдеще село Врачеш няма да има нужда от второ училище. За съжаление колкото и да ни се иска такива оптимистични изгледи в перспектива въобще не се очертават поне в близките 10-20 години. Това наше твърдение не е безпочвено. То се потвърждава от следния факт – действащото ОУ“Отец Паисий“ в селото е с капацитет за обучение на 300-400 ученици, а понастоящем в него се обучават 150 деца. Смятаме, че този аргумент е напълно достатъчен, както и окаяният вид на сградата, за да дадат РУО-София регион и МОН положително становище за промяна предназначението на имота.


Изразяваме категоричната си позиция, че този общински имот, включващ бившето начално училище „Васил Левски“, би могъл да се използва за други хуманитарни и социални или обществено обслужващи дейности, които биха били в услуга на населението на село Врачеш, наброяващо 3 429 жители, каквито всъщност са и намерението на община Ботевград .


Уважаеми господин Вълчев,


Уважаема Госпожо Иванова,


Ние общинските съветници от Общински съвет Ботевград, мандат 2019 – 2023, настояване да преразгледате позицията си по горе цитирания казус, тъй като това ще бъде в полза на жителите на едно от най-големите села в Софийска област.