Бизнесменът отрече да има контакти с отстранения зам.-министър Красимир Живков


След близо час и половина разпит в спецпрокуратурата, председателят на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев изрази мнение пред журналисти, че не е извършил нищо незаконно и не очаква да бъде задържан.


"Не съм извършвал нищо противозаконно", заяви бизнесменът Валентин Златев.


Той обясни, че от прокуратурата са му казали да не изнася информация за разпита си. Златев, обаче, потвърди, че е бил извикан от прокурор Генка Брезашка, която е от екипа по делото за трафик на отпадъци и търговия с влияние.


Бизнесменът, който е и председател на Контролния съвет на "Лукойл България" бе разпитан в Специализираната прокуратура. Той бе призован да даде показания за евентуални връзки с арестувания зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков по делото за измама с боклука на братята Пламен и Атанас Бобокови.


На въпрос по кое дело е бил разпитван, Златев уточни, че това е приоритет на прокуратурата и тя трябва да прецени дали да съобщи.


"Не съм разпитван по конретно дело. Не мога да разпространявам информация, отговорих на въпросите, които ми бяха зададени. Нямам идея по коя дело са".


Златев заяви и на влизане, че не знае по кое дело е извикан в Спецпрокуратурата и не се притеснява от нищо. "Нямам представа - "явете се да бъдете разпитан като свидетел", каза той на влизане, визирайки призовката.


"Това, което знам, че няма нищо заради, което да се притеснявам", добави Валентин Златев.


На въпрос познава ли бизнесмените братя Бобокови, които вече са обвиняеми, той отговори: "Братя Бобокови ги познавам, всички ги познават, нищо повече. Това, което знам е, че няма нищо, за което да се притеснявам", каза още Златев.


Златев отрече да има контакти и с обвиняемия заместник-министър на екологията Красимир Живков, но каза, че го познава. 


По въпроса за олигарсите Златев обясни, че тези, които употребяват тези думи не знаят значението им, второ - бъркало се между собственик и управител на компания.


"Аз не съм собственик на "Лукойл", за да ми викат олигарх", добави той и продължи: И трето публичното говорене в държава достигна такова ниско ниво, че в крайна сметка трябва да има" отговорност за всеки."


Бизнесментът уточни, че няма конфликт с Валери Симеонов, познават се, той бил в състояние всичко да каже.


По повод на изказване на Валери Симеонов по негов адрес, Валентин Златев коментира, че публичното говорене в държавата е достигнало такова ниско ниво, че трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат. Той добави, че ще търси отговорност на всеки, който злоупотреби с името му, и уточни, че няма конфликт със Симеонов.


В отговор на въпрос как ще коментира идеята за създаване на държавна петролна компания Валентин Златев заяви, че след като законодателят е преценил, значи е оправдано създаването й. Той добави, че "Лукойл България" ще изпълни волята на законодателя, като отбеляза, че компанията през годините е спазвала всички закони.


От "Лукойл" обявиха преди десетина дни за призовката до Валентин Златев с уточнението, че не са наясно c повода за нея, освен че ще бъде разпитван като свидетел. Оттам опровергаха информации в социалните мрежи, че шефът на Контролния съвет се укрива в чужбина.