Това твърдят строителите на новия водопроводен пръстен на Ботевград, потвърждават го и от общинската администрация


„Подземният кадастър на община Ботевград е започнал да се създава през 1981 година. В него трябва да се нанасят всички подземни комуникации на града. Оказва се обаче, че това не е правено коректно“ - казва зам. кметът Цветелин Цветков.


„На чертежа са нанесени сини линии, които означават водопровод. Но по никакъв начин не става ясно откъде идва водата, по какъв начин се пресичат водопроводите. Това е и причината сега, когато се подменя основния водопроводен пръстен, строителите първо да правят археология: да копаят, за да видят какво е действителното състояние, а не това, което е отразено в чертежите“ - допълва той.


Това е и основната причина части от Ботевград да остават без вода извън предварително обявените срокове.


„От 2016 година община Ботевград започна да прави нов подземен кадастър, попълва се всяка нова информация, всяко ново трасе. Но преди това кое е пропуснато да бъде нанесено - не се знае. Особено това се отнася за ВиК мрежата - коментира Цветелин Цветков. Преди няколко дни специалната камера на фирма „Водоканалстрой“ мина по трасето на булевад „Цар Освободител“, улиците „Хаджи Димитър“ и „Ал. Стамболийски“. Никъде не можа да установи, че един от жилищните блокове е вързан на централния водопровод, което е абсолютно недопустимо. Така беше и на „Дико Илиев“ (Площад 20). Две къщи една след друга са вързани на основния водопроводен пръстен. Тези неща не само, че са недопустими, те и не са отразени никъде в кадастъра. Няма ги и в документацията на ВиК. Всичко това създава огромни затруднения сега при подмяната на водопровода“ - допълва Цветелин Цветков.


Неговите думи потвърди и Иво Костов, проектант от „Водоканалстрой“ - фирмата, която подменя основния водопроводен пръстен. „За съжаление картината с подземния кадастър в Ботевград не е по-различна от цялата страна. Навсякъде в подземните комуникации е хаос, това е някакъв български патент“ - категоричен е той.