Ясни са четири от възможните съперници на Балкан в първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Това ще бъдат един от следните добре познати отбори на Балкан - Клуж Напока (Румъния), Цмоки Минск (Беларус), Керавнос (Кипър) или Бакен Беърс (Дания). Три от тях вече са били съперници на българския шампион във ФИБА Къп. Ясно е, че Балкан ще бъде домакин в първия двубой на 15 септември, тъй като ще бъде непоставен в жребия на 15 юли. 


 16-те отбора, които ще играят квалификации за Шампионска лига, ще бъдат разпределени в 4 урни по 4. Те ще играят във формат на разменено домакинство. Балкан попада в трета урна, като отборите от 2 и 3 урна ще бъдат изтеглени един срещу друг.  Същото ще се повтори за отборите от урна 1 и 4.


 Процедура по теглене: Първо ще бъде изтеглен един непоставен отбор (Урна 3 и 4) срещу поставен, за да образуват двойка 1. Процедурата ще бъде повторена, докато бъдат изтеглени всички 8 двойки за първи квалификационен кръг.


 Ето и разпределението:


 Урна 1 Анвил Влоцлавек, Донар Гронинген, Фрибург Олимпик, Нептунас Клайпеда;


 Урна 2 Бакен Беърс, Керавнос, Клуж Напока, Цмоки Минск;


 Урна 3 Балкан, Апоел Тел Авив, Игокеа, Ираклис (непоставени);


 Урна 4 Днипро, Белфиус Монс, Лондон Лайънс, Спортинг (непоставени)


Отборите от първа и втора урна ще бъдат поставени и ще са домакини във вторите срещи. Мачовете ще се играят на 15 и 18 септември. Осемте победители от първи квалификационен кръг ще продължат във втори.


 За него победителите от Урна 2 срещу 3 ще срещнат победителите от Урна 1 и 4. Първите са непоставени и ще бъдат изтеглени първи. Победителите от 1 и 4 ще бъдат поставени, което значи, че ще бъдат изтеглени след това. Те ще бъдат домакини в реванша. Мачовете са на 22 и 25 септември. Четирите победители от тях ще се класират за редовния сезон на Шампионска лига. Те ще се присъединят към другите 28, които попадат директно в групите.