Причината – увеличеният брой заразени с COVID-19


Затягат се мерките срещу разпространение на коронавируса у нас. На брифинг в МЗ министър Ананиев обяви, че груповите празненства на открито и закрито ще могат да се провеждат с максимум 30 участници. Дискотеките и нощните барове ще работят само на открито при 50% заетост, а спортните прояви ще са без публика.


„От няколко седмици отпаднаха доста мерки и тяхното отпадане беше свързано с нашето желание да върнем българските граждани към нормалния начин на живот (…) Гласувахме доверие на българските граждани и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности (…) За съжаление, анализът, който направихме за последната седмица или може би 10 дни, показват, че броят на заболелите се увеличава и премина критичната точка от 200 души (…) Този анализ показва, че през следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители – даже може би има тенденция за ново увеличение“, коментира Кирил Ананиев.


От 00:00 часа на 10 юли за неопределено време влизат в сила възстновените строги мерки. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия от тренировъчен и състезателен характер на открито и на закрито ще са без публика. Не се разрешава посещението в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и барове и подобни на закрито, а на открито ще може да приемат до 50% заетост при метър и половина дистанция между хората.


Въвежда се забрана за груповите празненства с над 30 човека на открито и на закрито. Това обхваща сватбите, баловете и кръщенетата. Културните прояви на открито и закрито ще са с до 50% посещаемост.


Здравният министър отбеляза, че ефектът от новите рестрикции ще се усети едва след няколко седмици. В същото време той призна, че е възможно налагането и на по-сериозни мерки, ако броят на заболелите продължи да расте.


С пълния текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, можете да се запознаете ТУК