За всяко детското заведение в община Ботевград да бъде закупена професионална система за почистване и дезинфекция, предлага общинското ръководство в докладна до местния парламент. 


Температурата на работа на системата е 170 градуса. Благодарение на това се постига пълна дезинфекция на почистеното помещение, пише в докладната. 


Финансовите средства, необходими за закупуване на парочистачките, са в размер на 47 988 лева.  Общинското ръководство предлага те да бъдат осигурени от отчисленията по чл.64 от Закона за управление на отпадъците, като посочва в мотивите, че с писмо от 15 юни тази година на министъра на околната среда и водите се предоставя възможност на общините да кандидатстват пред Министерството на околната среда и водите за разходване до 30% от натрупаните средства по чл. 60, ал.2, т. 1 и 2 и чл.64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците за прилагане на мерки по чл.63, ал.4 и ал.7 от Закона за здравето. 


Докладната записка е включена в дневния ред на предстоящата редовна сесия на ОбС, която ще се проведе последния четвъртък от този месец.