Тази сутрин авторитетното спортно издание "Тема спорт" излезе с две коментарни статии по повод кризата в баскетболния "Балкан". Материалът веднага бе публикуван и на страниците на спортния сайт sportal.bg. Предоставяме ги на нашите читатели в пълен текст:

 

Кмет убива Балкан

 

Георгиев няма пари за тима, но има за екскурзия в Гърция

До късно снощи съдбата на един от най-симпатичните отбори в мъжкия елит у нас – този на Балкан, продължи да потъва с темповете на "Титаник". В касата няма пукната пара, благодарение на безхаберието и наглостта на кмета Георги Георгиев. Ботевградчани, вицешампиони на България за миналия сезон досега разчитаха на издръжката на общината. Нещо повече, под път и над път от там декларираха своята ангажираност към най-голямото достойноство на града – баскетболният тим на треньора Георги Младенов.

След като се кри като партизанин цяло лято, накрая Георгиев най-после намери пролука в претоварения си график, за да приеме легендата на националния и на Левски, благодарение на когото Балкан си върна позабравената стара слава. На срещата обаче, на която присъствал и иконата на Балкан от близкото минало и помощник на Младенов Георги Христов-Сапуна, кметът се държал от нагло по-нагло. Според информация на сайта botevgrad.com, Георгиев изгонил двамата с крясъци да не го търсят повече за пари и да не си спомнят старите му обещания.
Градоначалникът, който бе първа писта в залата, когато имаше интерес да бъде в обектива на телевизионните камери, обявил, че дава 20 000 лева за състава до края на първенството. Сумата не е достатъчна дори за картотеки в БФБ, камо ли за издръжка, дори за месец.

В същото време, от днес на тридневна екскурзия в Сандански и Солун кметчето изпраща отбрани свои хора от Общинския съвет. Масрафът му коства 20 000 лв.

Влади ЛАЗАРОВА

снимка: www.botevgrad.com

 

***

Когато интересът клати феса

 

Когато интересът клати феса, спасение няма. Поне не и от този, който удобно си е нахлупил феса. Тогава и изход няма. Този, който е лъгал ще продължи с чиста съвест да го прави. Защото няма съвест, а в гърдите му тупти на клоака. Той пак ще се покаже, но когато има нужда. До тогава ще работи. Ще строи чешми под път и над път, докато бройката им не надхвърли бюджета на баскетболен клуб. Ще вдига паметници в циганската махала и ще държи реч с патос, на който би завидял дори Бенито Мусолини.

Онези, които са били излъгани, ще продължат да вярват. Защото просто така е устроен човек. Мамят те, ама ти пак надигаш глава, защото уж нали затова сме хора, за да си помагаме. Не, хора като понятие трябва незабавно да бъде спряно от употреба. Извадено от речниците, забранено в час по български и литература.

Няма нищо човешко в поведението на един кмет, който ръководи град, който е известен единствено покрай славата на баскетболния си тим. Георги Георгиев е сляп и глух за съдбата на Балкан, тъй като не вижда по-далеч от собствения си търбух, отдавна претъпкан с далавери. Големите му гащи, които доскоро висяха на простора, са вързани здраво с втори мандат. Спечели си го. Чрез гласовете на онези хиляди, които стърчат по балконите на разнебитената стара заличка.

Георгиев няма пари за Балкан. Има за узо и сиртаки на лакеите си в Гърция. Да им натъпче устите, че да мълчат. Паметта му също окъся. Дали от ЕГН, дали от труд. Не си спомня да дължи заплати със стара дата на отбора, нито пък, че от обещаната премия от 10 000 лв. е отпуснал само четвърт.

Но всяко чудо за три дни. Кметът ще си остане на топло, а вечер ще се прибира у дома, ще чака лятото, за да се изтегне пред басейна. Ще гледа наперен, когато види някой навел се да отпива от неговите чешмички в Ботевград. Баскетболът той отдавна го е изритал в клоаката. В онази, своята. А от там няма връщане назад.

Влади ЛАЗАРОВА

снимка: www.botevgrad.com