Днес се отбелязват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.


На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано."


В т. нар. столица на Съединението традиционно честванията започват с молебен, служен от Пловдивския митрополит Николай. Програмата на празника включва и възстановка на историческото събитие на площад "Централен", която ще изпълнят членовете на комитет "Родолюбие".. Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.


Вечерта на площад "Съединение" предстои тържествена церемония, на която слово ще произнесе президентът Румен Радев.


За тържествения ден, който е и празник на Пловдив, германската компания "Керхер" безвъзмездно почисти паметника на Съединението по нова екологична технология, докато в предишни години е бил мит с шампоан и вода. "Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане. Това почиства паметника от отлаганията, причинени от различните замърсители в градска среда, като същевременно го предпазва от наранявания", обясни Христо Мамаров от управлението на "Керхер" в България.


В София гражданите могат да поднесат венци и цветя пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг 11.00 до 13.00 ч. на бул. "Васил Левски" № 81. Пред паметника ще има часови от Националната гвардейска част.


Община Ботевград също ще отбележи 135-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.


Тържествената церемония с поднасяне на венци и цветя ще започне в 11:00 часа пред Войнишкия паметник на площад „Незнаен воин“.


По повод празничния ден Исторически музей – Ботевград обявява днес вход свободен за всички посетители, които могат да разгледат тематичната изложба „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.


Организаторите призовават присъстващите на церемонията да спазват дистанция от поне 1,5 м. помежду си и да се съобразяват с препоръчителните противоепидемични мерки във връзка с предотвратяване разпространението на COVID-19.


* Записване на венци и цветя в сградата на общинска администрация от 10:30 ч. до 10:50 ч.