Дългогодишният генерален директор на „Лукойл-България“ вече не е част от компанията, показва справка за актуалното състояние на дружеството в Търговския регистър. Новината бе потвърдена от пресцентъра на дружеството, предаде БТВ. Златев беше част от управлението на единствената българска рафинерия и най-голяма компания в сектора на горивата от 1999 г.


Промяната е отразена с дата 10 август тази година. Тогава 55-годишният Златев е заличен като част от Надзорния съвет на компанията. Към момента няма информация дали той самостоятелно е решил да се оттегли или е бил отстранен.


Припомняме, че на 19 април миналата година беше записана ротация на ръководните кадри в „Лукойл-Българияя“. Златев беше назначен за председател на Контролния съвет, а на негово място като генерален директор застана Булат Субаев, който и до днес е на позицията. Златев вече не е част и от Контролния съвет.


Освен това през юни тази година Валентин Златев беше разпитван от Специализираната прокуратура, без да коментира по какви въпроси. Същият месец с писмо до медиите Златев отхвърли твърденията, че е част от „олигархията на прехода“, както и че се е срещал с Корнелия Нинова и Васил Божков.


„С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам, обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, се казваше в писменото изявление на Златев.


През септември 2018 г. разследващият сайт „Биволъ“ публикува материал, според който дружества, свързвани със Златев, купувало евтини имоти, а после ги продавало на „Лукойл“ за бензиностанции на многократно по-високи цени.