Летният сезон е към своя край, а хората, посетили българското крайбрежие това лято, бяха изключително доволни от чистотата на морето. Дали пандемията от Covid-19 допринесе за по-чистата вода в Черно море, може само да гадаем, но резултатът бе налице.


Това беше потвърдено и от компетентните органи, които направиха няколко  изследвания на качеството на водата по плажовете, като инициативата бе на Министерството на туризма съвместно с Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас. Плажуващите се радваха на хубави дни в курортните градове около Черно море и  по време на националния празник на Съединението. Най-голям прилив на туристи имаше около Созопол в периода 1-6 септември за фестивала на изкуствата „Аполония“.
Почивката свърши и всички се завърнаха по родните си места, в  очакване на старта на новата учебна година. През един от последните топли и слънчеви дни, на редакционния адрес, получихме информация за нещо много интересно, свързано с биоразнообразието в община Етрополе. Не знаем дали и тук  Covid-19  няма заслуга, но фактът си е факт – малки рибки плуват в река Малки Искър. „В реката под моста на ул. „Александър Стамболийски, могат да бъдат видяни доста екземпляри, според мен, от вида „черна мряна.“ – споделя авторът на клипа Илияна Атанасова. „Радваме се, че можем да се насладим на тази прекрасна гледка“.
По думите на запалени рибари, наличието на малки рибки от черна мряна е било забелязано в някои вирове по реката миналата есен, а сега, за наша радост, популацията се е разраснала и вече е в града. Надяваме се, че рибите ще продължават да растат и ще бъдат утешение през студените месеци за пристрастените към риболова.


Снимката е от река Малък Искър до с. Своде