Рекордьорът по шампионски титли на България в мъжкия баскетбол Академик (София) няма да участва повече в националния шампионат и ще бъде закрит.


Новината съобщават днес и двата спортни ежедневника „Мач Телеграф“ и „Тема Спорт“.


Тимът на Георги Давидов не е започнал подготовка за новия сезон, а всички играчи са свободни да си търсят нови отбори. Закрива се и школата на клуба. По-голямата част от юношите вероятно ще се завърнат по родните си места.


Причината за разформироването на клуба е решението на петролната компания „Лукойл“ да спре финансирането. Тежката задача да информира всички играчи и треньори за закриването на „студентите“ е била поставена на легендата Петко Маринов, който в последната година беше председател на УС на клуба.


След оттеглянето на "студентите" се очертава сезон 2020/21 на Националната баскетболна лига да се проведе с участието на 9 отбора. Утре се очаква провеждането на обсъждане с участието на НБЛ и клубовете, за да бъде решено как ще се процедира с първенството. Основният въпрос ще е свързан с това, далия деветият в крайното класиране ще изпада, каквато по принцип е съдбата на последния в шампионата.