От днес започна възстановяването на компрометираните части от асфалтовото покритие по ул. „Захари Стоянов“ в Ботевград. Ремонтните дейности стартираха от кръстовището с ул. „Стара планина“ с фрезоване на горния слой на пътната настилка. Те се извършват от ботевградската фирма "Микра".  


Както съобщихме наскоро, преди малко повече от седмица завърши цялостната подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград. По улиците, по които той минава, бяха направени изкопи по няколко квадратни метра за вкарване на новите тръби и поставяне на кранове. На места се извърши и подмяна на сградните водопроводни отклонения. Дупките бяха запълвани с фракционен материал. 


Средствата за възстановяване на асфалтовото покритие са предвидени в проекта за подмяната на основния водопроводен пръстен.  


Да припомним, че в резултат на присъединяването на Община Ботевград към Асоциацията по ВиК – София област държавата пое ангажимент да финансира подмяната на централния водопроводен пръстен с дължина 4,3 км. Общината възложи проектиране и проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. Проектът стартира в средата на 2018 г., но изпълнението се забави поради неритмичното отпускане на средствата – малко над 2 100 000 лв., от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Припомняме още, че на редовния брифинг миналата седмица кметът Гавалюгов апелира към ботевградчани, които изпитват затруднения при ползването на водата - ниско налягане, недостатъчен дебит, да сигнализират ВиК оператора и Община Ботевград.


„Естествено, ние не се изключваме от целия процес по предоставяне на тази услуга, макар дружеството да е държавно. Нека гражданите ни сигнализират по определените за това начини – чрез електронна поща, чрез платформата за подаване на сигнали и чрез жалби в писмен вид. Разбира се, причините могат да бъдат не само във водопреносната мрежа, но и в сградното отклонение, и във вътрешната сградна инсталация, както много често се случва. Специалистите от ВиК София ще извършат проверка на място и ще установят какъв е проблемът“, уточни той.