Бившият министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призна публично, че държавата е длъжник на Община Ботевград по отношение на проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен в града. От сумата, необходима за неговата реализация – над 2 милиона лева, през 2017 бяха отпуснати 357 000 лв., а през тази - нито лев, което наложи общината да съдейства са осигуряване на частен заем на фирмата-изпълнител, за да бъдат подновени довършителните дейности за изпълнение на първия етап от проекта.    


Публичното признание бе направено на заседание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, проведено в сряда. На него присъстваха областни управители, кметове на общини, представители на ВиК оператори. Те бяха запознати с изпълненията по процедурите за реализиране на регионални прединвестиционни проучвания за 14-те консолидирани области, на базата на които ще се изготвят инвестиционни проекти за подмяна на ВиК инфраструктурата по оперативна програма „Околна среда” 


Община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК – София област през 2016 год. Тя е една от шестте, така наречени резервни общини, за които има готовност да бъдат изготвени регионални прединвестиционни проучвания. 


Дали обаче ще произтече нещо добро от това публично признание – ето какво заяви по този въпрос кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, който присъства на заседанието в МРРБ:  „Това признание ме кара да вярвам и да се надявам, че в крайна сметка държавата ще изпълни своя дълг към Община Ботевград, а не просто да се констатира нещо, което всички ние знаем. След заседанието получих устно уверение от директори на дирекции в Министерството, че се прави всичко възможно в настоящата година да бъде осигурена някаква част от необходимия финансов ресурс, за да продължи реализацията на проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград.”.  


„За града ни има проект, преминал всички процедури на одобрение, има избран изпълнител, проектът е в процес на реализация. Това е един от най-важните проекти за нашия град, който е втори по брой на населението и с най-добре развита икономика в Софийска област. Нормално е Ботевград да бъде подпомогнат финансово за реализиране на такъв важен инфраструктурен проект, допълни Иван Гавалюгов и припомни: „Проектното намерение бе заявено още през 2016-та, през 2017-та всички изискуеми от МРРБ процедури бяха изпълнени от общината, включително бе избран изпълнител на проекта. Не беше ли логично още през 2018 год. да бъдат изпълнени, поне частично, поетите финансови ангажименти?".    


На срещата в МРРБ е споделено виждането, че ще се подпомагат общините, които от своя страна подпомагат процеса на консолидиране на ВиК сектора. Тук община Ботевград отново бе дадена като пример, за това че през 2016 год. доброволно се присъедини към Асоциацията по ВиК - София област, с което даде възможност да започне процедура по извършване на прединвестиционни проучвания във връзка с реализиране на проекти в сектора на територията на цялата област.