На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест, написан от министър-председателя Александър Малинов, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.


Днешният ден е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.


Годишнината от обявяването на Независимостта на България бе чествана тържествено в Ботевград. Представители на местната власт и граждани се включиха в празничното шествие, което тръгна от сградата на общината, премина по пл. “Саранск“ и бул. “България“ и се отправи към пл. “Незнаен воин“. В знак на признателност и уважение към личностите, служили вярно, почтено и всеотдайно на Родината и отдали живота си за нея, ботевградчани поднесоха цветя на Войнишкия паметник.


Празникът продължи пред Исторически музей – Ботевград с концерт на Общински духов оркестър.  На същото място се състоя церемонията по връчване на почетни свидетелства на дарителите на музея в периода 2019 – 2020 год. Директорът на Исторически музей – Ботевград Рени Лазарова се обърна с благодарност към тях: “По традиция, в дните на културното наследство, Исторически музей-Ботевград отдава своята признателност на хората, без които нито един музей не би могъл да се организира и функционира пълноценно. Нашите дарители. Хората, които ни имат доверие, припознават и уважават дейността на нашите научни и културни институции. Хората, които разбират мисията на културата във всичките и аспекти. Тази култура, която отразява икономическите и социални основи, на които се гради нашето общество,  както и предаването на идеи и ценности, присъщи на всяка човешка стъпка в пространството и времето. 


Позволявам си да споделя с огромно задоволство, че въпреки ограничаването достъпа до културни институти по време на изолацията с цел ограничаване разпространението на Ковид 19, тази година фондът на Исторически музей - Ботевгарад се обогати със стотици вещи и документи, имащи стойност на движими културни ценности от нашия край. Благодарим Ви!“.


Рени Лазарова припомни Чудомировия “Апел“, който не губи своята актуалност и до днес.


Ето и имената на дарителите: Бойка Иванова, Виолета Йоскова, д-р Владка Вълчева, Володя Казаков, Георги Паунов – старши, Георги Паунов – младши, Иван Райчинов, Иванка Иванова, д-р Илин Черняшки, Илия Хаджийски, Йорданка Николова, Милко Влайков, Мирослав Йорданов, Незабравка Първанова, Николай Стоянов, Николина Вековска, Цветелин Велчев.


След концерта директорът на музея покани всички присъстващи да разгледат тазгодишнита изложба, посветена на дарителството.