Първа езикова гимназия във Варна ще работи с електронна система за провеждане на тестове. Това е първото училище в България с подобен модерен инструмент за изпитване и оценяване, съобщиха от Министерство на държавната администрация и административната реформа.
Системата е българска разработка и е съвместима с всеки компютър, притежаващ свободен USB порт и "подходяща операционна система", поясниха от МДААР.
Решението включва радио приемник, 2 модула за управление за учителите и 30 потребителски модула, с които боравят учениците.
Подобна система успешно се прилага при провеждане на анкети, проучвания, конференции, презентации и събрания, но за пръв път е въведена в образованието. От септември започна обучение за работа със системата и тя вече е готова за ползване от всички класове при провеждане на тестове по английски език.
Предимство на системата е, че резултатите се изчисляват автоматично, като се избягва субективният елемент при оценка и се ограничава възможността за преписване.
Поддържането на пълен архив на действията пък дава възможност за лесна съпоставка на успеваемостта в различни периоди или между различни ученици и класове.