Към момента в Ковид отделението на МБАЛ Ботевград са хоспитализирани седем пациенти с усложнения от коронавирусна инфекция. Преди два дни един заразен, чието състояние се е подобрило, е изписан за домашно лечение. В отделението се приемат само пациенти, инфектирани с коронавирус и развили болестта. Лечението на пневмонии, които не са вследствие на заразата, т.е. болните не са дали положителен тест, се извършва в отделението по вътрешни болести. Това е съобщил д-р Иван Багелейски, временно оглавяващ ботевградската болница, по време на днешното заседание на Общинския кризисен щаб, свикано от кмета Иван Гавалюгов. 


Д-р Багелейски е запознал присъстващите със създадената организация в Ковид отделението. То разполага с 12 легла, което е 10% от легловата база на болницата. Те са разположени в две зони по шест – за по-леки и тежки случаи. Оборудването за вторите включва и апарати за обдишване. Обособен е и сектор, в който медицинският персонал се подготвя за работа в отделението. Бившият хирургичен кабинет в болницата е превърнат в приемно-диагностично звено. 


Медицинските екипи, които се грижат за пациентите с усложнения от коронавирус, се сменят на 15 дни. Ако ситуацията се усложни и броят на заразените, нуждаещи се от хоспитализация, нарасне, ще се пристъпи към увеличаване на леглата. Д-р Багелейски е споделил виждането си, че бившето хирургично отделение на болницата също може да се подготви за прием на пациенти с коронавирус. 


На среща, насрочена за утре - 4 ноември, ръководството на болницата ще се обърне към личните лекари за оказване на помощ в Ковид отделението.


Община Ботевград е поела ангажимент да осигури допълнително защитни облекла, както и бързи тестове за установяване на коронавирус, необходими за това отделение.


Преди две седмици е започнала поредна дезинфекция на автобусни спирки, пейки, детски площадки и други обществени площи на територията на общината. Дейността се изпълнява от общинска фирма БКС. Предстои дезинфекция в поликлиниката, както и в обособени части на болничната сграда. На входовете на поликлиниката и болницата ще бъдат поставени диспенсъри с дезинфектанти.


Постоянно се извършват проверки в търговски обекти, заведения и в обществения транспорт за спазване на наложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. При установяване на нарушения, служителите на отдела по обществен ред уведомяват институциите с правомощия да санкционират – РУ Полиция и областните структури на РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните. За извършения контрол по спазване на мерките във видовете обществени обекти, Община Ботевград подготвя ежедневна справка за Областната администрация и ежеседмична за РЗИ – София област.


Общинското ръководство е издало заповед, на основание на която местата в сградите – общинска собственост, предназначени за клубна дейност, каквато осъществяват пенсионерските клубове например, да се ограничат до 30 на сто от общия им капацитет, като целта е да се осигури дистанция между ползвателите. Съответните отговорници са изготвили графици за посещения по групи.


Според данни на Националната информационна система, един жител на Ботевград е новодиагностициран днес с коронавирус. Положителен тест е дал 40-годишен мъж. Той е на домашно лечение.


По отношение на информацията за броя на заразените бе уточнено, че някои от тях се водят на постоянен адрес в Ботевград, но живеят и работят в София.