Ново медицинско оборудване за болничната линейка е доставено днес в Община Ботевград. То е на обща стойност малко над 5 000 лв.


Оборудването включва дефибрилатор „HeartSave Primedic“ за кардиоресуцитация с бифазен токово контролиран импулс и опростени индикации за последователност на работа. Той извършва автоматичен анализ на сърдечния ритъм за 12 секунди и дава препоръка за дефибрилация.  


Част от оборудването е и чанта за спешна помощ „GIMA 4“, която съдържа: кислородна бутилка, шлаух за връзка с кислородната бутилка, ларингоскоп, апарат за кръвно налягане, стетоскоп, универсални ножици и други.


Третият новозакупен уред е вакуум аспиратор „SUPER VEGA“, който е компактен и надежден за малка и средна хирургия. Работи при 12 V захранване с акумулаторни батерии, която е вградена, и при 230 V, докато батериите се зареждат.


Средствата за оборудването на болничната линейка са от дарителската смета, открита от Община Ботевград в началото на пандемията, за подпомагане дейността на МБАЛ и социални заведения на територията на общината в условията на пандемия от COVID-19.


Новото оборудване е закупено след решение на Комисията, назначена със заповед на кмета, която има за задача да контролира и управлява дарените средства. Още утре то ще бъде предоставено на болницата.