Чести прекъсвания на тока отново тормози жителите на село Врачеш. Хората се притесняват, че непостоянното електричество ще повреди електроуредите им. По-инициативните от тях са създали група във фейсбук и ежедневно се питат един друг дали отново е спирал тока, къде и за колко време. Според потърпевши електрозахранването прекъсва предимно в малките часове на нощта. 


Разбира се, хората не чакат проблемът да се реши от само себе си. Те са сигнализирали енергийния омбудсман на ЧЕЗ, кмета на селото Марин Бончовски и кмета на Ботевград, като настояват да им съдействат за среща с областното ръководство на енергийната компания. По думи на жители на Врачеш, кметът Иван Гавалюгов е предприел необходимите действия. От областното ръководство първо приели да се срещнат с представители на жителите на селото, като настояли срещата да се проведе в общинската администрация, но впоследствие  отказали заради пандемията. 


Преди броени е получен писмен отговор от “ЧЕЗ Разпределение  България“ АД, в който се съобщава, че във връзка писмата на хората от Вречеш е извършена проверка, при която е установено, че “в периода 14.09.2020 г. – 14.10.2020 г. са регистрирани прекъсвания в електрозахранването , които са вследствие на: лоши метеорологични условия, преходни повреди в мрежата, ремонтно-експлоатационно обслужване, оперативни превключвания за нормализиране на схемата на захранване, прекъсвания вследствие на допир на птици и повреди в чуждо съоръжение“.


В отговора се посочва още, че “съгласно чл. 122, ал. 2, т. 2 от Закона на енергетиката, операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи имат право да преустановяват временно преноса на електрическа енергия през съответната мрежа без предварително предизвестие при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от електроенергийното предприятие причини“. 


От ЧЕЗ Разпределение са изброили и инвестиционните дейности, извършени в период от 2018 г. до момента, за повишаване сигурността на електроенергийните доставки в село Врачеш.


Врачежани не са удовлетворени от отговора, защото от ЧЕЗ не им гарантират, че проблемът с многократните прекъсвания на тока в селото веднъж завинаги ще бъде решен. Затова те са сезирали Комисията за енергийно и водно регулиране, като се надяват, че държавният регулатор ще разпореди проверка, както го направи преди две години.


През 2018 година Вречеш се вдигна на протест срещу лошото електрозахранване на селото. Стигна се дори до блокиране на главен път I-1 Видин – София, в участъка между отбивката за селото и МВЕЦ „Бебреш“.